Понеделник,

Може да внасяме румънски природен газ от 2020 г.

От: Редактори -
Може да внасяме румънски природен газ от 2020 г.
A
A
A

България ще може да внася до милиард и половина кубически метра природен газ от Румъния от началото на следващата година. Това е новината от енергийна конференция в София, посветена на алтернативните източници на синьо гориво, предаде БНТ.

През декември изтича срокът, в който Румъния трябва да завърши компресорната си станция край Гюргево, което ще позволи България да получава в пълен капацитет природен газ от северната ни съседка. Това обяви Ясен Иванов от българската държавна компания "Булгартрансгаз".

Освен връзката с Румъния, ключови за страната са и връзките с Гърция и със Сърбия. Оказва се обаче, че пускането в експлоатация на българо-гръцката газова връзка съвсем не е безпроблемно.

Компанията собственик ICGB ще обяви строителите и доставчиците на тръбите за нея до две седмици. В случай, че процедурата се обжалва, компанията ще иска предварително изпълнение, защото всяко забавяне би било фатално за проекта, който трябва да бъде завършен до края на 2020 г.

„За да започнем начало на строителството, предвиждаме евентуално предварително изпълнение на тази поръчка, ако такъв риск има, което за съжаление ще доведе до оскъпяване на проекта, ако съда не препотвърди нашето решение“, заяви Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB.

Другият собственик на тръбата, гръцката ДЕПА, обаче напомни, че най-важна е бъдещата цена на газа, който ще тече по тръбата.

„Инфраструктурата не е всичко. Според нас цените са най-важни, а инфраструктурата идва след това. Тя подпомага процеса, но не е основното. Казвам го, защото през последните 6-7 години се опитваме да продаваме в България, и едва тази успяхме. Знаете ли защо - не заради бюрокрация, не заради липса на капацитет, но основно заради цените“, каза Стелиос Бикос, директор на търговската дивизия на ДЕПА.

Засега капацитет за връзката са си запазили държавната "Булгаргаз", азербайджанската "Сокар", и американската "Линден". От там обаче сигнализираха, че може и да се откажат от проекта, защото "Булгартрангаз" не ги пуска по своите тръби. От дружеството обявиха, че това не зависи от тях и обясниха, че ще направят всичко възможно да допуснат и търговци на втечнен газ у нас.

България си е поставила за цел да продава и втечнен газ на бъдещата газова борса, която предстои да бъде изградена у нас.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички