Митничари търсят ментета в нета

Митничари търсят ментета в нета | StandartNews.com

Глоба може да отнесат и купувачите на фалшификати

Митничари ще ровят в интернет за сайтове, които продават стоки менте. За целта в отдел "Митничеко разследване и разузнаване" в Агенция "Митници" ще бъде сформирана специална група, която ще следи световната мрежа. Експертите ще предупреждават потребителите да не пазаруват фалшификатите.

"При установяване на продукти, които имитират световни търговски марки, стоката подлежи на конфискуване и унищожаване, а рискът да загуби парите си остава за купувача от България", разказа главен експерт Любка Цветкова от митниците. Имало съдебен прецедент в Дания, където получател на фалшив часовник "Ролекс" в пощенска пратка е осъден освен конфискацията на стоката да плати и 18 000 евро щети заедно с разноските по делото.

Засега интересът на българските митничари не е фокусиран към единичните пощенски пратки, а към опитите за преминаване на външната граница на ЕС, каквато е българо-турския ГКПП-Капитан Андреево и ГКПП-Лесово. България все още държи рекорда за брой хванати фалшификати. Той е от 2011 г., когато са хванати 32 млн. артикула - цели 28 на сто от всички стоки ментета в ЕС.

Дори според най-ниските оценки обемът на световната търговия с фалшификати се оценява на $250 млрд. долара, заяви адвокат Андрея Андреев, който представлява две от най-големите търговски марки за спортни облекла и обувки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай