Минахме на стари коли

Продажбите на нови автомобили се свиха с 10% от Нова година

Минахме на стари коли | StandartNews.com

София. Българите се насочиха към покупка на коли втора ръка вместо на нови. Нашенците обаче вече не се хвърлят на трошки, а предпочитат употребявани возила, но само на няколко годинки. Най-търсени са коли с цена между 8 и 25 хил. лв., каза зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомор Доросиев.

По-старите модели залежават по автокъщите или се продават единствено на сърби и македонци, допълни той. Пазарът на коли втора ръка започна да расте още в началото на миналата година, тъй като доходите на хората все по-рядко стигат за покупка на нов автомобил. Този ръст продължава и в момента като за март продажбите са се увеличили с около 10% спрямо същия месец на 2012 г., каза Доросиев. И допълни, че конкретно в неговата автокъща се купува по кола на ден.

Обратната тенденция се наблюдава на пазара на нови автомобили. По данни на европейската статистика през миналия месец продажбите на нови коли в България са се свили с 0,3% спрямо март 2012 г., съобщава Bloomberg. От началото на годината обаче спадът е с близо 10%, а регистрираните у нас чисто нови возила са само 3541.

В Европа спадът е още по-сериозен. Продажбите през март намаляват с 10%, а от Нова година насам - общо с 9,7 на сто. "Причината е, че и там заради кризата хората се ориентират към коли втора ръка. Реално на Запад в момента дори има глад за такива автомобили, което води и до покачване на цените им", обяснява Доросиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай