Милена Драгийска: ДДС на храните у нас е 20%, а в Германия - 7

На 100 лева приходи, нетната ни печалба е 4,73 лв., каза шефът на хипермаркета

Милена Драгийска: ДДС на храните у нас е 20%, а в Германия - 7 | StandartNews.com
  • "Лидл България" не събира допълнителни такси от доставчици и производители, обяви Милена Драгийска
  • На 100 лева приходи, нетната ни печалба е 4,73 лв., каза шефът на хипермаркета

В Лидл България също са направили сравнение на цените на 21 продукта, търгувани в техните магазини в България и Германия. Цените на 4 артикула (две опаковки с яйца - с по 10 и 30 бройки, прясно мляко и кашкавал) в България са по-високи, отколкото в Германия.

Това стана ясно от думите на Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България". "Да не забравяме, че ДДС в България е 20 процента, в много други държави на ЕС е по-малък", посочи тя.

Ето и други сравнения на цените: 

Килограм бял хляб в България струва 1,83 лева (при нула процента  ДДС), а 4,26 лева в Германия при 7 процента ДДС. Като цяло ДДС за храните в България е 20 процента, а в Германия - 7 процента, даде пример Драгийска.

Целият спад на ДДС на определени стоки от миналата година е предаден напълно към потребителя, казаха още от компанията. 

Не слагаме никакви допълнителни такси на доставчици и производители, подчерта изпълнителният директор. Работим с нето цени, а рентабилността на веригата е от 4,85 на сто за 2020 година до 4,73 на сто за 2021 година. Например на 100 лева приходи - нетната печалба е 4,73 лева, обясни още Милена Драгийска, цитирана от БТА.

В дейността ни рисковете и допълнителните плащания остават за наша сметка, например бракът на стоките. Транспортът от вноса на стоките също е за наша сметка.

Стоката се оскъпява и от по-дългият път на доставка - 2000 км до България и само 200 км до средата на Германия от пристанището в Хамбург. Влияние върху цените оказва и по-малкият обем на търгуваните стоки тук - веригата има 116 магазина в България и 3200 обекта в Германия.

Разликата между регулярната и промоционалната цена остава само за сметка на "Лидл", каза  Милена Драгийска. Планирането на промоции се прави 9-10 седмици напред, но ако видим, че конкурент сваля цената, може и ние да го направим.

Компанията работи и за смекчаване на високи цени, искани от доставчици. От юли до ноември 2022 година доставчиците на захар поискаха 105 процента повишение на цената, но ние я увеличихме с 25%, даде пример Милена Драгийска. Имали сме искания за повишение на цените от над 600 артикули на месец, но това не е предадено в пълен обем към потребителя, каза още тя. 

По думите й, през последните месеци има по-висок интерес към промоционалните артикули. "Това е предизвикателство да ги пресметнем така, че да не свършват". Драгийска обясни, че във фирмата се използва  миксирано ценообразуване - тоест "Лидл" продава стоки със средната норма на рентабилност, но и има такива с 15 процента, с два процента и с нула процента печалба. "Това е например агнешкото месо - държим да е крехко. Същото е и с шараните по Никулден. Там печалбата ни е нула", каза Драгийска.

Тя посочи, че магазините поддържат еднакви цени в цялата страна. През лятото стоките на магазините по морските курорти остават еднакви с тези във вътрешността. Следим ежедневно цените на 250 продукта на конкуренцията и държим да имаме до 14% по-ниски цени. Собствените марки са най-добрият начин да поддържаме по-ниски цени. 

Проверките на институциите в обектите на веригата продължават, те са приблизително 200. Завършила е една проверка, с два акта от НАП. От приходната агенция са открили, че в магазин има само един кочан с хартиени бележки, с които търговията да продължи, ако токът към магазина спре, а трябвало да има такъв кочан на всяка каса, поясниха от компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай