Малки и средни фирми стимулирани чрез международни събития

Десетки МСП вече са се възползвали от възможностите и финансовите стимули

Малки и средни фирми стимулирани чрез международни събития | StandartNews.com

Десетки български малки и средни предприятия (МСП) вече са се възползвали от възможностите и финансовите стимули, предлагани от Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП (ИАНМСП) по специален проект, финансиран с европари.

Проектът стартира през юни 2019 г., срокът му е 24 месеца, а бюджетът – над 4,1 млн. лева. Тъй като изпълнението му започва преди началото на коронавирусната криза, ИАНМСП, която е институционален бенефициент по проект, очаква, че срокът може да бъде удължен.

№ BG16RFOP002-2.052-0002-C01 „Участие на МСП на международни панаири, изложби и конференции в страната и чужбина“ е проектът, който има три основни инструмента:

  • „Участие на специализирани международни панаири и изложения в чужбина“,
  • „Индивидуално участие на специализирани международни панаири и изложби в България“ и
  • „Организиране, провеждане и участие на специализирани конференции в страната и в чужбина“.

По първата дейност до момента са организирани 9 събития при заложени за целия срок от 24 месеца 15 такива, съобщи координаторът на проекта Росица Асенова. Засега участие са реализирали 56 предприятия, като Агенцията очаква до края на дейността техният брой да достигне индикатор от 90.

Що се отнася до втората дейност – участие в специализирани събития у нас – има нужда от ускоряване на инициативата, тъй като събитията са две, при заложени 8 събития, които трябва да бъдат проведени. 14 малки и средни предприятия са участвалите в първите две събития, а се цели да се включат поне 40.

Добра успеваемост, отбеляза Росица Асенова, има при третия вид дейност – конференции в страната и в чужбина – половината вече са изпълнени, като са проведени, както в България, така и в чужбина. Участието също е наполовина постигнато спрямо заложените индикатори, стана ясно от думите на Асенова.

Според заместник-координатора на проекта Борислав Димитрачков преките контакти между български и външни партньори в момента се осъществяват не само на живо, но и по дистанционен път, като причината за това естествено е Ковид кризата. Но пък има и надежда, че скоро, поради преминаването на голямата вълна на коронавируса, дейностите ще се облекчат. „Минахме тежката процедура в пика на Ковид кризата, сега чакаме по-леките времена“, каза Димитрачков. Проблемът според него, особено при конферентните събития е, че там е необходимо да се осигурява дистанция , това затруднява участието на всички желаещи предприятия-бенефициенти.

Документите за желаещите да се включат програмата и проектите й се изключително улеснени, за да не създават трудности на предприятията, посочи още Росица Асенова. Тя обясни обаче кои са ограниченията пред желаещите да участват. Те не трябва да имат задължения към държавата, да са достигнали съответен минимум за осъществена икономическа дейност и др. Освен това в проекта не се допускат търговски предприятия, защото идеята му е да бъдат насърчавани производителите на стоки и услуги.

За оценка на постигнатото ИАНМСП изисква, съгласно договорите, бенефициентите да осъществяват обратна връзка, най-вече чрез анкети, за да се види какво е осъществено благодарение на общите усилия. Така е установено, че успеваемостта е повече от 30%, похвали се Димитрачков.

И още нещо се оценява като много положително. ИАНМСП е решила да финансира участията на МСП в дейностите на 100%, въпреки че първоначалната идея не е била такава. Финансовото улеснение за бизнеса е с оглед на кризата, предизвикана от коронавируса, а Агенцията смята за свой дълг да насърчава с всичко възможно малките и средните предприятия, за които никой не се съмнява, че са гръбнакът на всяка една икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай