Лоша новина за елколите! Какво откриха

Свързано е с пожар на автомобила

Лоша новина за елколите! Какво откриха | StandartNews.com

Капризите на електрическите автомобили се увеличават с още един.

Рискът от пожар при електромобилите не е по-голям, отколкото при бензиновите автомобили – за това свидетелстват изнесените от различни източници данни. Но гасенето на колите на ток се оказва доста по-трудно и често пожарникарите дори в Германия не се чувстват добре подготвени за такива случаи.

И тамошните власти започват да обръщат внимание на този проблем, пише изданието autobild.Все повече електромобили и хибриди започват да се движат по пътищата на Европа. Асоциацията на германските пожарникари изиска от автомобилните производители подкрепа за справянето с пожарите при автомобилите на ток. Според eксперта по противопожарна безопасност Петер Бахмейер "досега производителите на автомобили не са поели адекватна отговорност за електромобилите и свързаните с тях рискове след пожар“. 

Пред Spiegel Бахмайер допълва още, че рискът електрически автомобил да пламне не бил по-висок от този при бензинов. Гасенето на батерия обаче често е по-трудно и отнема значително повече време. "Обикновен автомобил може да бъде угасен за 15 минути с около 500 литра вода“, допълва Бахмайер. При електрическите автомобили обаче гасенето често отнемало два до три часа и 10 000 литра вода. А след това превозното средство трябвало да бъде наблюдавано в продължение на 72 часа, за да се предотврати повторното запалване на батерията. А с тази задача нямало как да бъдат натоварени обществените огнеборци.

Проблемът с пламналите електромобили има и още един аспект – и той е свързан с вдишване на отделяната при горенето флуороводородна киселина, която в определени количества можело да се окаже животозастрашаваща за пожарникарите при контакт с кожата, става ясно от публикация на RBB. Eто защо пожарникарите ще трябва да бъдат оборудвани с нова техника и да преминат допълнителни обучения, за да бъдат по-сигурни в действията си при електромобили.

Докато при конвенционалните модели на ДВГ огнеборците използват пяна, при електромобилите те трябва да прилагат основно вода – тъй като тя осигурява по-добър ефект на охлаждане, който не би позволил батериите да пламнат. Поради същата причина водната струя следва да бъде насочена именно към батериите. Най-лесно за тяхното разположение в самия автомобил пожарникарите могат да се ориентират от таблет, на който са заредени специалните схеми, осигурени от производителите (каквито има и за моделите на ДВГ), пише Пловдив 24 бг..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай