Лорер посочи невиждани възможности за България

Минситърът на иновациите очаква 5% ръст на икономиката ни

Лорер посочи невиждани възможности за България | StandartNews.com

Тази година, ако заработим здраво, може да създадем невиждана фуния от възможности за България.

Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на среща с на двустранните търговски представителства у нас. Той постави като цел 5% икономически ръст за станата ни. По думите му инвестициите у нас са били толкова занулени в миналото, че няма да е трудно да се умножат многократно, ако се работи здраво.

Ние бяхме избрани след дълг период на политическа нестабилност и с ясен мандат да създаваме инфраструктура за нормално функционираща държава, каза Лорер.Нашата първа мисия е промяна в правосъдната система, така че да не се краде, да не се иска нищо от инвеститорите. Втората мисия е да се създаде физическа инфраструктура, третата е подобряване на здравеопазването, за да се оттласнем от върховете на световната класация по смъртност, четвъртата е развитие на образованието, за да не се налага да пращаме децата си да учат в чужбина, посочи още Лорер.

Моята мисия е да създадем институция, която да е икономическият мотор на всичко това. Този мотор трябва да работи с пари от държавния бюджет, с европейско финансиране и с частни инвестиции. Искаме България да постигне икономически растеж, сравним с нашите съседи, защото България е и сериозно изостанала в състезанието за икономическо развитие, заяви Лорер.

Агенцията за инвестиции е острието на копието

В Министерството на иновациите и растежа сме събрали инструментите от държавните институции, които да работят за икономическия растеж. Това са Българската банка за развитие, Фондът на фондовете, Националният иновационен фонд, набор от европейски програми. Последният и най-важен инструмент е Българската агенция за инвестиции – тя е острието на копието, посочи Лорер. Нашата цел е да насочим тези инструменти към максимален растеж - иска ми се да е 5 процента, посочи министърът като изтъкна, че Румъния вече го е постигнала. Той обаче отчете, че и инфлацията допринася за това да се вдига номинално растежът.

„Досега основната пречка за инвестиции беше бизнес рискът, свързан с корупцията. Затова се стремим към нулева толерантност към корупцията и премахване на административните пречки през бизнеса“, отбеляза министърът на иновациите и растежа.

Представителите на търговските камари пък посочиха като проблем недостига на работна сила у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай