Лицензират фирмите за бързи кредити

Лицензират фирмите за бързи кредити | StandartNews.com

София. Гражданите ще фалират както фирмите. Обмисля се закон за индивидуалната несъстоятелност, каза вицепремиерът Даниела Бобева пред TV7. Подобни закони по света дават възможност на хората да обявят фалит и да продължат нормално живота си.

До месец и половина правителството ще предложи механизъм за извънсъдебно решаване на финансови спорове. Това ще бъде обсъдено с организациите на потребителите и на бизнеса и от началото на 2014 г. може да имаме такъв работещ орган, каза Бобева. Според нея контролните органи досега не са си вършили добре работата по отношение на бързите заеми, защото има хора, които си губят къщите заради кредит от 400-500 лв. Трябва да има радикална промяна в контрола, смята Бобева. Има предложения Комисията за финансов надзор да се занимава с небанковите кредитни институции - те да се лицензират и да се повишат капиталовите изисквания, допълни вицепремиерът.

Правилата при отпускането на бързи кредити до 400 лв. ще бъдат същите, както и при заемите за по-големи суми, каза още Бобева. При тегленето на заем над 400 лв. банката или небанковата финансова институция дава на клиента стандартен формуляр с информация за общата сума за връщане, лихвата, годишните разходите по заема и др. Прави се и анализ на кредитоспособността на потребителя. Но проверки на Комисията за защита на потребителите показали, че понякога условията за кредити над 400 лв. не се спазват от някои небанкови институции, а има и проблеми със заемите до 400 лв. Затова правителството предлага заемите под 400 лв. да се подчиняват на общия режим, каза Бобева. Очакваният ефект е, че клиентът ще обмисля по-добре решението си да вземе бърз заем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай