Банките продължават да пилят лихвите. Колко още?

Депозитите на българските фирми растат, но остават на отрицателна територия

Банките продължават да пилят лихвите. Колко още? | StandartNews.com

Лихвите по жилищните кредити, отпускани от българските банки, продължават да се понижават. Към края на юли средният лихвен процент по ипотечните заеми удари ново рекордно дъно от едва 2.47%. Това се случва именно през месеца, в който Европейската централна банка повиши за първи път от цяло десетилетие насам лихвените проценти като опит да се справи с високата инфлация, пише economic,bg.

Лихвите по кредитите за покупка на жилище са на практика единствените, които през последните около две години се движат в една посока – надолу. Именно така ипотечните заеми поевтиняха рекордно в рамките на стопанската история на България.

Статистиката на Българската народна банка показва, че само за месец средният лихвен процент по заемите за жилище се е понижил с 0.02 пр. пункта. Това е допълнителен стимул жилищното кредитиране, което вече надхвърли 15 млрд. лв., да продължава да расте.

За разлика от жилищните кредити, потребителските поскъпват през юли в синхрон с по-високото търсене за почивки, ремонти и други. Така в разгара на лятото лихвите по потребителските заеми за първи път от април насам се повишават и за първи път от половин година насам пак надхвърлят 8%.

Средната лихва по големите кредити за бизнеса – тези от над 1 млн. евро, намалява съществено през юли, като ръст се отчита само по малките заеми, договорени в лева.

Спестяванията

В същото време лихвите по депозитите на българските фирми растат, но остават на отрицателна територия, т.е. и през юли се запазва тенденцията от последната година бизнесът да продължава да гори от спестяванията си в българските банки от отрицателните лихви и таксите.

Данните показват още, че за първи път от поне шест години насам, откакто БНБ публикува статистика, лихвеният процент по свръхрезервите на банките се повишава. Той бе на ниво от -0.7% от октомври 2019 г., а сега се повишава на -0.53%. Толкова висок не е бил от есента на 2017 г. Това именно е лихвата, при която банките влагат излишните си средства по сметки на БНБ.

През последните две години свободните средства рязко нараснаха заради ударното спестяване вследствие на пандемията и банките трябваше да влагат повече средства в подобни сметки. Заради отрицателната лихва от 0.7% обаче те губеха пари и това бе причината да започнат да ограничават откриването на спестовни сметки и да въведат по-високи такси върху големите депозити. С решението на ЕЦБ обаче банките се задействаха и с обръщането на лихвения цикъл започнаха да възстановяват стандартните депозити и да премахват извънредните такси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай