КЗК разследва НЕК за нелоялна търговия

КЗК разследва НЕК за нелоялна търговия | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви срещу НЕК твърдения за нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия с пиков товаров профил. Това съобщиха от КЗК. Според антимонополния орган в края на 2014 г. НЕК е дискриминирала "ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп" (ЕВН ТСЕЕ), като е поставила тази фирма в по-неблагоприятно положение спрямо конкурентите.

В хода на проучването КЗК установила, че за 2015 г. НЕК е продала в аванс всичката електрическа енергия с пиков товаров профил на избрани от него по неясни, публично неоповестени критерии, търговци. На направените през октомври 2014 и декември 2014 г. от страна на ЕВН ТСЕЕ запитвания за закупуване на пикова енергия чрез участие в търгове или чрез пряко договаряне НЕК не е отговорила, а чак през януари 2015 г. е уведомила, че не разполага с количества за реализация на свободния пазар. В същото време НЕК е продала произвежданата пикова енергия за 2015 г. на определени търговци, което ги е поставило в по-благоприятно положение.

Ако твърдението на КЗК бъде доказано, според ЗЗК НЕК може да бъде глобена с 10% от оборота за предходната година. Тъй като оборотът за 2015 г. на НЕК е малко над 3 млрд. лв., глобата може да е 300 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай