Понеделник,

Кукушева: Настояваме за 9% ДДС, имаме среща с финансовия министър

От: Стандарт -
148
Кукушева: Настояваме за 9% ДДС, имаме среща с финансовия министър
A
A
A

Хлебарският бизнес не се е отказал от искането си за 9% ДДС. Единствената регулация трябва да мине през ДДС. Предстои ни среща с финансовото министерство на тази тема в най-скоро време. Това каза Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите /НСХС/ у нас в „Денят с Георги Любенов“ по БНТ.

Тя припомни, че според всички прогнози, а и не само у нас, инфлацията ще продължи.

„Цената на енергоносителите се качи 4 пъти, а цената на газа 5 пъти. Тези 400-500% и цената за тон брашно мина 1000 лева. Имаме желание, но не знаем дали ще имаме възможности да задържим цената. Давам пример за хлебозавод, който поддържа модерна технология. Ако през юни сметката му за ток е била 60 000 лева, то последната му сметка е за 312 000 лева. А този завод ползва и синьо гориво в технологичния си процес. Имаме 5-6 доброволно затворени хлебозавода“, припомни Кукушева. 

Председателката на НСХС смята, че „човешките уши са най-чувствителни, когато става въпрос за цената на хляба, защото той се идентифицира с живота. При нас цената е вдигната само в рамките на 35%, а в Европа – два пъти, добави тя. 

„Опитваме и да покачваме заплащането в нашия бранш. Недостигът на кадри при нас е постоянен. Трябва да има оптимизация в държавната администрация – не става само със съкращаването на хора в пенсионна възраст. В бизнеса има 1,2 милиона заети, а има 1,2 милиона в администрацията. Това е един човешки капитал, който трябва да се използва“, каза Мариана Кукушева. 

Тя подчерта, че в сектора на хлебопроизвоството няма картелно споразумение. НСИ прави всеки 6 месеца проучване, което определя средна цена на килограм хляб. 

„На пазара се забелязва покачване на пазарната цена на хляба, но между нея и доставната цена има едни 50%. Никога досега в държавата не са влизали толкова пари от ДДС – защото расте данъчната основа. Апелът ни е да има правилно преразпределение на този ресурс от потребителите. Не сме се отказали и от 9% ДДС“, подчерта тя. 

Мариана Кукушева припомни, че след 2 години планираме да влезем в еврозоната. „Ако няма политика, която да поощрява вдигането на доходите, това няма да се случи. 

Бизнесът иска поне 60% от новите им разходи да са компенсирани, а не 30% като сега. Хлебарският бизнес не позволява днес да затвориш и след няколко дни да отвориш пак. Тук имаме целогодишни договори и се търси предвидимост“, обясни председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите у нас. 

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички