КТБ отваря на 21 юли

КТБ отваря на 21 юли | StandartNews.com

София. На 21 юли точно в 9 часа Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество "Креди Агрикол" ще бъдат отворени за клиенти. Това пише в специално съобщение на Българската народна банка, изпратено до медиите. От него става ясно, че в рамките на месец БНБ ще предприеме необходимите действия, за да стабилизира банковата група. "БНБ, заедно с правителството, ще предприеме действия за увеличаване на капитала, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие (ББР) и Фонда за гарантиране на влоговете", пише в съобщението. В него се посочва, че целта е запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване.

"След подробен анализ на ситуацията, създадена от недостига на ликвидност на КТБ и нейното дъщерно дружество – бивша „Креди Агрикол – България" (банковата група КТБ), от управителния съвет на БНБ потвърждават поставянето на КТБ и дъщерното й дружество под специален надзор.

Недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор", категорични са от БНБ.

Българският клон на "Креди Агрикол" бе купен преди броени месеци от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Сега БНБ поставя дружеството, което е дъщерно на КТБ, под специален надзор за 3 месеца. В него са назначени за квестори Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчева, а членовете на Управителния и на Надзорния съвет са отстранени.
"С цел запазване на финансовата стабилност на страната, БНБ, с пълната подкрепа на правителството, ще извърши следните действия:

- Ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от 10 дни.

- Ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури.

Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти", съобщиха още от Централната банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай