Къривурст - най-важната част за колите на VW

Фолксваген продава повече колбаси, отколкото автомобили

Къривурст - най-важната част за колите на VW | StandartNews.com
Фолксваген продава повече колбаси, отколкото автомобили Поточните линии може да спрат, ако в стола няма наденица

Каталожен номер 199 398 500 A е нещо, което Volkswagen прави от 46 години. Миналата година 6,81 милиона броя от него излязоха от производствената линия на фабриката във Волфсбург. Това е повече от всички други авточасти, произведени от автогиганта. Но няма да намерите 199 398 500 A на никой от автомобилите на Volkswagen. Не се използва и от друга марка на VW Group. Това е така, защото VW част 199 398 500 А всъщност е... къривурст /currywurst/: 170 грама, 25 см свинска наденица с подправки, която се сервира с кетчуп и чипс. Фолксваген е произвеждал на място храна за своите работници откакто е открит заводът във Волфсбург през 1938 г. Причината била, че предприятието е било на отдалечено място. VW започва да прави къривурст през 1973 г. - година преди старта на най-популярната марка Golf - и оттогава той е основна част от менюто в ресторантите на компанията. Сега е толкова популярен, че се продава в местните супермаркети и на стадионите преди футболен мач. Херн Корд, шеф на кетъринга, казва: „Volkswagen има много собствени марки и къривурст е една от тях. През 2018 г. VW е продала 6,5 милиона от къривурстове. И 6,2 милиона автомобила. Заинтригуван от култовия статус на къривурст, Autocar поиска разрешение от Фолксваген да посети цеха във Волфсбург, където се произвежда прочутия колбас.

Месарският цех на Фолксваген е разположен в малък ъгъл на сервизната фабрика в огромното предприятие в Волфсбург. Екип от 30 работници произвежда до 20 000 колбаси на ден, което прави 1181 тона на година. Търсенето е нараснало значително през последните години, като се произвежда 264% повече храна, отколкото през 2009 г.
Водещ на екипа е главният майстор Франко Ло Прести. Изненадващо, че човекът, отговарящ за производството на една от най-популярните храни в Германия, е италианец. Работи в месарския цех на Волфсбург от 1978 г. и поема главната роля преди 12 г. "Обичам тази работа", казва той с неприкрита страст.
А неговата любов към работата се отразява в многобройните награди, които печелят колбасите на VW - от призове за хранителни продукти до златни отличия от германската агенция за хранителни стандарти DLG. От фирмата са на мнение, че нейният къривурст се конкурира на премиум сегмента на пазара на колбаси - Прести го

описва като "бентлито" на къривурстовете

За производството му първоначално е използван микс от говеждо и свинско месо, но говеждото е премахнато от рецептата по време на кризата през 90-те години. Съдържанието на мазнини е 20%, в сравнение с 35% за повечето вурстове. От 2010 г. се произвеждат и вегетариански къривурст с тофу.
Когато работата започне в 6 ч. сутринта, първата задача е ръчно да се обработи всяко парче месо, като се изрязва излишната мазнина с майсторство, което очаквате да видите при ръчно изработваните автомобили.
След това разфасовките се пускат в промишлена мелница. На този етап се случва магията с прибавянето на сместта от подправки.
Миксът е строго пазена тайна, непроменена от 1973 г. Прести признава само, че

съдържа сол, пипер, къри и джинджифил

Тайната е в количеството на всяка от подправките и тя е строго секретна като рецептата на Coca-Cola. Почти не се е променила от 1973 г. насам и вероятно е разработена от тогавашния готвач.
След това сместа се прехвърля на машина за пълнене на колбаси. Месото се слага в изкуствена обвивка от целулоза, на която е написано "Original Original" на Volkswagen. Около 18 000 къри колбаси на ден се приготвят на две машини. В цеха има и трета пълначна машина за вегетарианските къривурст.
След това наденицата се изсушава и се прехвърля в огромна фурна за опушване върху букова дървесина, като се загрява за 100 минути при 176 градуса C. Когато фурната се отвори след този процес, ароматът на опушени колбаси е невероятен.
След опаковане и етикетиране, колбасите са готови за разпространение. Около 40% се изпращат в ресторантите на шестте германски фабрики на VW, а 60% от тях се продават в магазини и на други места. Пакетите се изпращат до дилърите в цяла Европа, за да се предоставят на нови клиенти, а фирмата дори сключва сделка за доставка на ресторант в Сингапур.

Вурстовете се продават в 11 страни, но САЩ не е сред тях

и "това е нечестно", казва 61-годишният Майк Вилт. В страната колбасът има почти митична репутация. Но проблемът е регулаторен: VW не е в списъка на компаниите, на които им е позволено да внасят свински продукти в Щатите. Позволени са до около 20 кг. за лична употреба. Но цената при внос е висока - около 300 долара за половин килограм.
Предприятията за храни на VW помагат на компанията да компенсира субсидирането на половината от разходите за изхранване на персонала в ресторантите си, което е изключително важно: „Хората ще бъдат по-продуктивни, ако се отнасяме към тях добре. Така те ще бъдат мотивирани да направят най-добрите автомобили“. 24 часа в денонощието можете да си купите къривурст във Волфсбург - винаги има на смяна работник, който иска да закуси с любимия си колбас.
VW в момента прави огромна реконструкция на няколко от своите заводи, като ги подготвя да произвеждат електромобили. Ясно е, че автомобилната индустрия се променя до неузнаваемост. Но можете да сте сигурни, че ще има поне една константа в заводите на VW - къривурстът никога няма да изчезне.
"Това е култ", казва Прести.

Ако в столовата няма къривурст, ще има проблеми

Столовете на VW предлагат голямо разнообразие от храни: има нискокалорична здравословна гама, а около 30% от продаваната храна е вегетарианска. Но гладните фабрични работници не могат да устоят на къри. И ако нещо не е наред, производствена линия на частите на Тигуан, например, може да закъса.

Любопитно:

* 250 метра е най-дългото парче къривурст. Направено е през 2003 г. по повод Деня на отворените врати във Волфсбург за премиерата на Голф 5.

* Къривурст се сервира в столовете от Волфсбург до Касел, от Емден до Цвикау. Служителите в завода в Братислава, Словакия, също редовно хапват къривурст. Ако през октомври Фолксваген избере България, за да отвори новия си завод, у нас със сигурност наденицата също ще влезе в заводското меню.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай