Кристалина смълча света. Прогноза, която тревожи

Георгиева: Инфлацията днес намалява, а хората имат работа, но...

Кристалина смълча света. Прогноза, която тревожи | StandartNews.com

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева с ексклузивно интервю пред CNN. Българката предупреди, че фрагментацията на световната икономика е огромна и ще предизвика намаление на глобалния БВП със 7%. Тя посочи, че прогнозата за рецесия в САЩ през изминалата година е била твърде песимистична. "Инфлацията днес намалява, а хората имат работа. Перспективата за тази година са за не много силен ръст, но ще има такъв", каза тя. Очакванията за 2024 г. и за следващите години са за ръст от 3%, поясни Геогриева.

Тя обаче посочи, че в момента ограниченията, налагани с мотив защита на националната сигурност, се увеличават и геополитически фактори предизвикат разделяне в световната икономика. Ако продължи фрагментацията, БВП на света ще намалее с 7%, което е общият БВП на Германия и Франция.

Според прогноза на МВФ от миналия октомври, през 2024 г. темпът на растеж на световната икономика ще се забави от 3% през 2023 г. до 2,9%, което е с 0,1 процентни пункта под предишната прогноза.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кирил
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи