Кръговата икономика променя живота: Купуваме секънд хенд,  пазим планетата

Дават кредит за техника на изплащане срещу използвани устройства

Кръговата икономика променя живота:  Купуваме секънд хенд,  пазим планетата | StandartNews.com

Кръговата икономика слага край на консуматорското общество. Пазаруваме стоки "втора ръка", предпочитаме уреди, които могат да се ремонтират, купуваме по-изгодно нови модели, като връщаме старата техника. Това са част от промените в нагласите на потребителите, показва изданието за 2022 г. на „Обсерватория“ – голямото годишно проучване на една от водещите финансови групи в сектора на потребителското кредитиране в Европа – BNP Paribas Personal Finance. През 2022 г. темата му е „Кръговата икономика: Възходът на потребителя предприемач“. То беше проведено в 17 държави, като бяха интервюирани 15 800 европейци. България участва в проучването от 2017 г.

Проучването бе представено в София на миниконференция с участието на управителя на БНП Париба Жозе Салойо /вляво/.

Един от основните двигатели на възстановяването на Европа след пандемията ще бъде кръговата икономика. За 86% от европейците тя има положителен имидж, 64% са запознати с нейната концепция, а 36% заявяват, че е добре развита в държавите им.Най-висок е делът в Дания /54%/ и във Великобритания /51%/. В България обаче с нея са наясно едва 52% от хората и само 6% мислят, че е наложена в страната ни. Това показва, че у нас развитието на този тип бизнес тепърва предстои.

Кръговото потребление в развитите страни ще бъде движено от няколко тенденции, които скоро можем да очакваме и в България. Първата е 3R – Reduce, Reuse, Recycle, или стремежът за намаляване на отпадъците, рециклирането им и удължаването на живота на продуктите. 89% от европейците заявяват, че се опитват да рециклират, а 85% - да намалят количеството на отпадъците. Втората тенденция е активно участие на потребителите на пазара като предприемачи - продавачи или купувачи на употребявани продукти. През последните 12 месеца 62% от европейците са продавали употребявани стоки. Третият тренд е повишено търсене на уреди с по-дълъг живот, които могат да бъдат ремонтирани. Затова за 86% от хората е много важно продуктите да имат индекс на поправимост, а 70% биха платили повече за такава стока.

Все по-широкото навлизане на кръговата икономика е свързано с очаквания за положителни промени. За над 80% от анкетираните това ще стимулира развитието на иновативни продукти. За 85 на сто позитив е опазването на околната среда. На трето място /75%/ участниците в проучването поставят създаването на нови работни места.Опасенията са, че това е скъп процес /65% от европейците и от 62% от българите/. За 45%  този сектор е все още слабо регулиран, което се отразява и на доверието към него. Но едва 35% от участниците в „Обсерватория 2022“ мислят, че кръговата икономика е мода, която ще отмине.

81% от европейците и 73% от българите удължават живота на уредите си

Все повече ще намаляваме количеството отпадък, което изхвърляме, ще използваме все по-дълго уреди – като купуваме стоки за по-дълготрайна употреба, като удължаваме живота им с ремонти или като препродаваме, подаряваме или отдаваме под наем тези, които  не използваме. Почти 60% от европейците са добре информирани как да ограничават отпадъците, да рециклират и да удължават живота на продукти. В България това са 37% от анкетираните.  Намаляването на отпадъците е трудно за 42% от европейците и за 33% от българите. Но се отчита, че през последните 3 г. е постигнат успех в тази посока.Подобни са тенденциите и при удължаването на живота на продуктите. В Европа 81% от хората ремонтират, подаряват или препродават уреди, които не използват, а у нас – 73%. 

Потребителите ще са новите предприемачи

Продаването и отдаването под наем на стоки ще доведат до появата на нов тип предприемачи – потребителите. Хората ще участват на пазара и ще предлагат стоки, които не използват. Възходът на потребителя-предприемач ще има положително влияние върху личните финанси.През последните 12 месеца 62% от европейците и 56% от българите са продавали употребявани стоки. 39% са го правили за допълнителен доход, още толкова - за да освободят място в дома си. Европейците са печелили средно по 77 евро на месец, като първенци са британците - 115 евро. У нас средният приход е 48 евро месечно, но младите хора на 18-36 години са реализирали 62,3 евро от продажба на „втора ръка“. Основният канал за употребявани стоки са потребителските платформи /C2C/ – за 58%. Други 25% са продавали през специализирани магазини. Търговците обаче ще играят все по-голяма роля на пазара - това е мнението на 60% от европейците и 72% от българите. Това очакване се обяснява със сигурността, която търговците предоставят на хората - с даването на гаранции, сигурна доставка и възможността за връщане, ако стоката не отговаря на очакванията.

Склонни сме да плащаме повече за уреди с по-дълъг живот

Кръговата икономика не се изразява само в покупката и продажбата на употребявани стоки, но и в удължаването на живота на уредите. Затова хората се интересуват дали ще могат да ги ремонтират. За 86% от европейците и за 85% от българите въведеният през 2021 г. индекс за поправимост е много важен, като 70% от европейците са готови да платят повече. При българите, които са известни като домашни майстори, това са 83% от анкетираните.

Ускоряване на иновациите

Кръговата икономика ще накара компаниите да въвеждат иновации. Продуктите ще трябва да са енергийно ефективни, рециклируеми и с по-големи възможности за ремонт. Производителите ще трябва да произвеждат и поддържат наличности на резервни части. Опаковките също ще се преработват или ще могат да се използват повторно. Дори кредитни карти вече могат да бъдат както рециклирани. Такива са на БНП Париба Лични Финанси, маркирани със знака за устойчивост на Mastercard.Според 88% от българите политиката на брандове и търговци да изкупуват употребявани продукти и да ги връщат към живот ще ускори иновациите в рециклирането и дизайна. Тази промяна в бизнес моделите ще помогне за опазването на планетата, което се споделя от 87% от българите. 

Стартира образователна платформа, пускат специални кредити 

Важен катализатор за навлизането на кръговата икономика са и финансовите институции.В духа на тази политика БНП Париба Лични Финанси в България стартира иновативни проекти, с които не само стимулира устойчивото потребление, но и допринася за повишаване на финансовата грамотност сред хората. Такава е целта на инвестицията в разработването на специална образователна платформа – ResponsibleBudget, която ще стартира до средата на юни 2022 г. Информацията в нея е основно за ученици в прогимназиален и гимназиален етап, но е открита за всички. България е първата страна в Централна и Източна Европа, която я внедрява. Проектът ще бъде реализиран в 8 страни. 

Друг проект в подкрепа на кръговата икономика дава възможност за покупка за стоки на изплащане срещу връщане на употребявана техника. БНП Париба Лични Финанси предлага за първи път в България такава специална оферта заедно със своя партньор Ardes.bg. Връщайки стара техника, клиентите получават изгодни условия по кредита – ваучер на стойността на върнатото устройство и допълнителен бонус ваучер, които стават първоначална вноска за новата покупка. Целта е хората да бъдат стимулирани да не задържат устройства, които вече не използват, а да им дадат шанс за нов живот. Предложението е насочено основно към младите до 30 г. без кредитна история.

БНП Париба Лични Финанси също така финансира потребителски сделки (С2С) за покупка на изплащане на стоки „втора ръка“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай