Край. Ето цената на агнешкото по Великден

Килограмът ще надмине 20 лева

Край. Ето цената на агнешкото по Великден | StandartNews.com

Агнешко месо на рекордно висока цена ще ядем по Великден и Гергьовден. Въпреки че държавен фонд "Земеделие" ще отпусне 1 млн. лева на кланиците, това няма да се отрази на джоба на българина. Според овцевъди и търговци от Великотърновско, килограм агнешко тази пролет ще надхвърли 20 лева, пише Bulgaria ON AIR.

В стадото на Стоян Христов в Дебелец има 200 овце и 180 агнета. Преди години в района имало 10 ферми, но сега неговата е единствената. Овцевъдите масово ликвидират стадата си заради двойно по-скъпите фуражи, поскъпналия ток и инфлацията. 

"Кланиците в момента ги субсидират с по 10 лева на заклано агне и да не изкупуват по-малко от 7,50 лв. Според мен тази мярка е много неадекватна и няма да се отрази на агнешкото в търговската мрежа.

Държавата трябваше да предприеме субсидирането на стопаните, а не на кланиците, като поеме част от цената, на която кланицата купува агнешкото. Ако държавата беше дала 2 лв. субсидия на стопанина, тогава кланицата щеше да ги пусне много по-евтино на пазара", заяви Христов.

Търговците смятат мярката за закъсняла.

Заради инфлацията и нарасналите разходи българското агнешко месо ще поскъпне с близо 30%.

"При положение, че разходите са се качили двойно, миналата година агнетата ги продавахме на 7 лв. живо тегло, тази година – на 10 лв.", каза Христов.

"Очакваме голямо поскъпване. Цената му ще е 20-30% по-висока от миналата година", подчерта Минчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай