Кой кредит е най-изгоден?

Размерът на месечната вноска е определящ

Кой кредит е най-изгоден? | StandartNews.com

Независимо колко добре планираш месечния си бюджет, има възможност да се появят изненадващи разходи и непланирани сметки. Какво правиш в този случай? Най-лесният и бърз начин е да се обърнеш към финансовите институции за кредит. Как обаче да избереш най-изгодния кредит? Важно е да направиш преценка, да сравниш офертите и да избереш точния заем за теб. Виж кои са основните правила, които да спазваш.

Как да избереш кредит? Какво е важно да гледаш?

Преди да избереш кредитор, от който да изтеглиш заем, прецени добре от каква сума точно имаш нужда и дали можеш да си позволиш да включиш този разход в месечния си бюджет.

Уточняването на точния размер на кредита, от който имаш нужда, може да те насочи към типа финансова институция – небанкова или банкова. Обикновено, при необходимост от по-малка сума за по-кратък срок, небанковите институции или т.нар. „бързи кредити“ са подходящ избор.

Спешно ли имаш нужда от пари? Ако отговорът е да – търси кредитор, който има бърза процедура на разглеждане на заявката и отпускане на сумата.

Разбира се, когато търсиш кредит, важно е да знаеш и какви са възможностите ти. Тук обаче не говорим за месечен бюджет, а за фактори, влияещи на потенциала да ти бъде отпуснат заем. При влошена кредитна история или липса на трудов договор, има вероятност банките да не те одобрят. В тези ситуации, фирмите за бързи кредити може да се окажат решение и възможност. 

След като оцениш нуждите и възможностите си, разгледай основните параметри по кредитите. Можеш да използваш и кредитен калкулатор, за да сравниш офертите. Ето и най-важните неща, които трябва да проследиш:

Лихва – това е лесно, лихвата е първото нещо, което почти всички потребители гледат в кредита. Знаеш ли обаче, че в зависимост от типа кредит, тя може и да няма толкова голяма стойност. В случай, че изтеглиш кредит с по-кратък срок – годишният лихвен процент не трябва да е единствения параметър, който да гледаш, тъй като сумите на този тип кредити са в по-малък размер.

Годишният процент на разходите – ГПР представя реалното оскъпяване на кредита за период от една година. В него са включени общите разходи по кредита за потребителя, настоящи или бъдещи (лихви, всички такси, застраховки и други разходи). ГПР се изразява като годишен процент от общия размер на отпуснатия заем. Както при лихвата, така и тук, при теглене на кредит с по-кратък срок, каквито са „бързите кредити“, например, тежестта на този параметър може да не е толкова голяма.

Размер на месечните вноски – за да прецениш дали можеш да си позволиш да изтеглиш даден кредит, важно е да разбереш какъв е размерът на месечната вноска. Когато имаш тази информация, можеш да прецениш дали те ще се впишат в бюджета ти. Не пропускай тази стъпка, за да можеш редовно и коректно да погасяваш заема си.

Възможности за плащане на задълженията – Проучи какви са възможностите на плащания на задълженията. Можеш ли да плащаш вноската си онлайн, на каса при партньор, да внесеш парите през банкомат или е необходимо винаги да ходиш до офис на компанията? Това са важни детайли, тъй като при по-малко възможности и дискомфорта за внасяне на задълженията, има възможност за забава, което ще доведе до начисляването на допълнителни такси.

Възможностите за контакт с кредитора – макар да не се асоциира пряко с категорията „изгодно или не“, възможността за разговор с кредитната институция е важна. Търси финансова институция, която е улеснила потребителите си при необходимост от информация или помощ. Липсата на комуникация в някои случаи е възможно да ти коства време и пари.

Има ли алтернатива на кредитите?

На пазара има алтернатива на кредитите и това са кредитните карти. Те са съвременен финансов инструмент, който ти дава възможност да разполагаш с допълнителни средства до заплата. Подобен кредитен инструмент е Бяла Карта – тя е гъвкава международна платежна карта с лимит до 3000 лева. За разлика от други кредитни карти, предлагани на пазара – тя е без годишна такса за обслужване и то не само за промоционален период, а за целия срок на договора. Това я прави добър избор за тези, които регулярно имат нужда от допълнителни пари до заплата, тъй като когато не я използваш, няма да се налага да плащаш никакви такси или лихви.

Бяла Карта дава шанс за одобрение на хора с влошена кредитна история, както и на такива, които не работят на трудов договор – достатъчно е да имат някакъв доход – от обезщетение за майчинство, пенсия, наем или друго.

Освен всичко останало, Бяла Карта е подходящ инструмент и за ежедневни разходи, тъй като дава възможност на картодържателите да плащат на ПОС, онлайн, но и да теглят пари от банкомати в България и страните от Европейския съюз без такса.

Който и вариант за кредитиране да избереш, важно е да знаеш, че най-изгодният кредит е този, който отговаря на твоите нужди, възможности и навици за пазаруване. При вземането на решения, направи свое проучване. Това е първата стъпка към правилно и ефективно управление на личните ти финанси и намирането на най-изгодния кредит за теб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай