Петък,

Космически загуби заради заразата

От: СТАНДАРТ -
119
Космически загуби заради заразата
A
A
A
  • Световната икономика губи поне 2 трилиона долара прогнозират икономистите на ООН

 

Космически загуби за световната икономика заради коронавируса. Между един и два трилиона долара може да струва на света кризата, провокирана от заразата, прогнозират икономистите на ООН, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В ново изследване Конференцията на ООН за търговия и развитие твърди, че епидемията от коронавируса, която създава трудности за икономиката и всекидневния живот в над 90 страни, ще провокира рецесия в някои държави и забавяне на световния икономически растеж под 2,5%. Тази стойност е индикация, че глобалната икономика се намира на прага на рецесията.

"Прогнозираме забавяне на световната икономика под 2% тази година, което означава загуба от порядъка на един трилион долара”, заяви на пресконференция Ричард Козул-Райт, ръководител на отдела за глобализация и стратегии за развитие на Конференцията на ООН за търговия и развитие. "Истинският въпрос е дали тази прогноза няма да се окаже донякъде оптимистична", допълни той, като уточни, че е възможно щетите да достигнат два трилиона долара.

„Загубата на доверието на потребителите и инвеститорите, забавянето на глобалното търсене, увеличаването на задлъжнялостта, нервните пазари - всичко това вещае лоши перспективи за световната икономика и може да доведе до катастрофален сценарий с повсеместна неплатежоспособност и срив в стойността на активите”, подчерта Козул-Райт.

Ако този сценарий се сбъдне, най-засегнати ще бъдат икономиките на страните износителки на петрол и други суровини, както и на държавите, създали тесни връзки с тях.

Срокът и мащабът на кризата ще зависят от разпространението на вируса, от времето, необходимо за намиране на ваксина, от това колко е притеснено населението и от мерките, които се предприемат за овладяване на епидемията, отбелязват икономистите на ООН.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички