Четвъртък,

Компенсациите за газа дойдоха. С колко намаля сметката

От: Валери Роев -
3882
Компенсациите за газа дойдоха. С колко намаля сметката
A
A
A

Около два пъти по-високи са сметките за газ на битовите потребители за декември и януари в сравнение с миналата зима, въпреки включените в последната фактура компенсации за двата месеца накуп.

Традиционно сметките за газ пристигат на 1-о число, но сега част от абонатите сигнализират за забавяне.Причината е изчисляването на компенсациите. За декември те са фиксирани на 26,77 лева, а за януари - на 42,31 лева за всеки изразходван мегаватчас. Това означава, че ако потреблението на едно домакинство е било например 4 мегаватчаса през декември и януари, то сега ще получи намаление от (43,31 + 26,77 = 70,08 лева), умножено 4. Това  прави общо 276,32 лева.С тази сума се редуцира сметката по фактурата за януари, която за въпросното домакинство е малко над 770 лева. 

ВИЖ ОЩЕ: В новия брой на СТАНДАРТ: Сметката за газ двойно по-висока

Това означава, че домакинството ще трябва да плати за газ около 494 лева. 

Изчисленията показват още, че компенсациите за декември и януари, взети заедно, намаляват дължимата сума по януарската фактура с приблизително една трета. Въпреки това семейството ще трябва да плаща близо двойно повече в сравнение с януари миналата година, когато за сходно потребление сметката за газ за отопление, подгряване на вода и готвене е била общо около 250 лева.Причината е драстичното повишение на цената на газа през последната година. Най-големият скок дойде с началото на 2022 г. като от първи януари един мегаватчас поскъпна с 31% до 133,81 лв. без ДДС. За сравнение година по-рано - през януари  2021 г, цената е била 26,93 лева. Утвърдената от КЕВР цена на газа за февруари пък е със 17% по-ниска от януарската. Въпреки това обаче тя остава значително по-висока отколкото през миналата година – 110,28 лева за мегаватчас. 

Компенсациите след плащане на ДДС

Трябва да се има предвид, че в сметката на битовите потребители влиза не само стойността на самия газ, но и такси за разпределение, снабдяване, пренос и достъп до мрежата. Отделно върху всичко това се начисляват и 20% ДДС.  Сумите за компенсация пък се изваждат от сметката след като вече е обложена с ДДС. Самият размер на компенсациите се формира по одобрена миналия месец от правителството формула. Те представляват 50% от разликата между цената на газа за съотвения месец и базовата  стойност на синьото гориво, която е определена на 48,84 лева за мегаватчас. По тази причина отстъпката за декември е 26,77 лева за всеки изразходен мегаватчас, а за янаури, когато цената се покачи – 42,31 лева.  Въпреки компенсациите отоплението на газ тази зима излиза по-скъпо в сравнение с това на парно и ток, тъй като върху техните цени бе наложен мораториум до края на март. 

Потребители пред инфаркт

Част от потребителите вдигнаха кръвно, след като на 2-и феверуари видяха сметките си за газ. Причината е, че първоначално в част от фактурите не бяха отразени компенсациите. Така семейство пенсионери от Шумен например получи фактура за газ за 719 лева. Час по-късно сред абонатите настъпи успокоение, след като получиха коригираните си фактури с включени компенсации за декември и януари. Така сметката, която трябва да плати въпросното домакинство бе намалена на 483 лева. Сумата пак е огромна, над два пъти по-висока в сравнение с миналата година, но поне не надхвърля психологическата граница, за която бяхме подготвени, споделят потърпевшите.  


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички