Компенсациите за газа дойдоха. С колко намаля сметката

Пенсионери вдигат кръвно

Компенсациите за газа дойдоха. С колко намаля сметката | StandartNews.com

Около два пъти по-високи са сметките за газ на битовите потребители за декември и януари в сравнение с миналата зима, въпреки включените в последната фактура компенсации за двата месеца накуп.

Традиционно сметките за газ пристигат на 1-о число, но сега част от абонатите сигнализират за забавяне.Причината е изчисляването на компенсациите. За декември те са фиксирани на 26,77 лева, а за януари - на 42,31 лева за всеки изразходван мегаватчас. Това означава, че ако потреблението на едно домакинство е било например 4 мегаватчаса през декември и януари, то сега ще получи намаление от (43,31 + 26,77 = 70,08 лева), умножено 4. Това  прави общо 276,32 лева.С тази сума се редуцира сметката по фактурата за януари, която за въпросното домакинство е малко над 770 лева. 

ВИЖ ОЩЕ: В новия брой на СТАНДАРТ: Сметката за газ двойно по-висока

Това означава, че домакинството ще трябва да плати за газ около 494 лева. 

Изчисленията показват още, че компенсациите за декември и януари, взети заедно, намаляват дължимата сума по януарската фактура с приблизително една трета. Въпреки това семейството ще трябва да плаща близо двойно повече в сравнение с януари миналата година, когато за сходно потребление сметката за газ за отопление, подгряване на вода и готвене е била общо около 250 лева.Причината е драстичното повишение на цената на газа през последната година. Най-големият скок дойде с началото на 2022 г. като от първи януари един мегаватчас поскъпна с 31% до 133,81 лв. без ДДС. За сравнение година по-рано - през януари  2021 г, цената е била 26,93 лева. Утвърдената от КЕВР цена на газа за февруари пък е със 17% по-ниска от януарската. Въпреки това обаче тя остава значително по-висока отколкото през миналата година – 110,28 лева за мегаватчас. 

Компенсациите след плащане на ДДС

Трябва да се има предвид, че в сметката на битовите потребители влиза не само стойността на самия газ, но и такси за разпределение, снабдяване, пренос и достъп до мрежата. Отделно върху всичко това се начисляват и 20% ДДС.  Сумите за компенсация пък се изваждат от сметката след като вече е обложена с ДДС. Самият размер на компенсациите се формира по одобрена миналия месец от правителството формула. Те представляват 50% от разликата между цената на газа за съотвения месец и базовата  стойност на синьото гориво, която е определена на 48,84 лева за мегаватчас. По тази причина отстъпката за декември е 26,77 лева за всеки изразходен мегаватчас, а за янаури, когато цената се покачи – 42,31 лева.  Въпреки компенсациите отоплението на газ тази зима излиза по-скъпо в сравнение с това на парно и ток, тъй като върху техните цени бе наложен мораториум до края на март. 

Потребители пред инфаркт

Част от потребителите вдигнаха кръвно, след като на 2-и феверуари видяха сметките си за газ. Причината е, че първоначално в част от фактурите не бяха отразени компенсациите. Така семейство пенсионери от Шумен например получи фактура за газ за 719 лева. Час по-късно сред абонатите настъпи успокоение, след като получиха коригираните си фактури с включени компенсации за декември и януари. Така сметката, която трябва да плати въпросното домакинство бе намалена на 483 лева. Сумата пак е огромна, над два пъти по-висока в сравнение с миналата година, но поне не надхвърля психологическата граница, за която бяхме подготвени, споделят потърпевшите.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай