Колко пари ни трябват, за да свързваме двата края

Сумата за месечната издръжка се е увеличила с 22 лв.

Колко пари ни трябват, за да свързваме двата края | StandartNews.com

Поне 1069, 25 лева трябва да получава човек месечно, за да може да се оцелява в България. Това показва данни от последното проучване на КНСБ, съобщава Нова тв.

Оказва се, че необходимият месечен доход се е вдигнал с над 20 лева от началото на годината. Ако през декември миналата година за издръжка на работещ човек са били необходими 1047 лв.,сега трябват 1069 лева.  От тях 391 лева отиват за хранителни стоки, а за други разходи 678 лв.

От хранителните стоки  от началото на годината най-много са се увеличи цените на олиото, захарта, тестените изделия. Отчита се повишението и в заведенията за хранене.

Скок има и при нехранителните стоки. За природен газ плащаме с над 25% повече, горивата за личен транспорт също са се увеличи с 15,8 на сто. Средно с 1,5% са се увеличили и услугите свързани със свободното време.

Силвия Митова работи в библиотеката в Мездра. Признава, че трудно се справя с бюджета си за месеца на фона на увеличението на цените през последните месеци.

 „Първо плащаме сметките, след това за храна. И ако остане - за нещо друго. По принцип не остава нищо. Всяко едно увеличение се усеща”, споделя Силвия Митова.

В момента тя получава минималната заплата от 650 лв. Според нея с такъв доход лишенията са неизбежни. „За един човек най-малко минималната заплата трябва да е 1000 лева”, категорична е Силвия.

Увеличението на цените вече е ударило джоба на българина. Така купуваме доста по-малко от другите жители на Европейския съюз.

 „Ако го мерим не през левчета, а през хляб, картофи и сирене, българският работник на минимална заплата може да си купи 583 хляба от 500 грама. За сравнение - работникът на минимална заплата в Германия може да си купи 1232 хляба”, твърди Любослав Костов, КНСБ.

Затова синдикатите очакват от следващото правителство, което и да е то, ангажимент минималната работна заплата да продължи да расте със 17-18% на година, докато достигне 1200 лева.

„Който работи и се труди 8 часа, трябва да получава такива средства, които да могат заедно с неговия партньор или съпруг/съпруга,  да изхранват семейството му с едни необходими средства за издръжка”, посочва  Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Тенденциите обаче са негативни. Очаква се до края на годината цените на храни и услуги да продължат да се повишават с около 3-4 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай