Кога ще започне вдигането на лихви по кредитите? Прогноза

За вложителите това е добра новина, казва Тихомир Тошев

Кога ще започне вдигането на лихви по кредитите? Прогноза | StandartNews.com

През есента ще започне повишение на лихвите, но то ще е малко по-плавно, защото има голяма депозитна маса и по-малко раздадени кредити. Тази прогноза направи пред Bulgaria ON AIR кредитният консултант Тихомир Тошев.

„За вложителите това е добра новина, защото досега банките не плащаха лихви по депозитите, а освен това даже вземаха такси за свръхналичности. Вече започна процесът и първите няколко банки махнаха таксите за свръхналичности. Хората могат да си държат парите, без да плащат за това съхранение. Следващата стъпка е появата на лихва по депозитите и те се движат в рамките между 1% и 2%“, посочи той.

Според Тошев лихвите по депозитите ще продължат да се покачват в унисон с „цялостната политика в света за покачване на лихвите“. „Това е един от основните инструменти за успокояване на инфлацията“, обясни експертът.

Той изтъкна, че по изтеглените кредити лихвите няма да започнат да се вдигат от есента.

„Първото покачване ще бъде за тези, които тепърва ще теглят кредити от есента. Покачването на лихвите по вече изтеглените кредити най-вероятно ще започне от средата на следващата година“, смята той.

Тошев предположи, че лихвата за средния кредит от 140 хил. лева, ако се вдигне през следващата година и половина - две, ще е до 5%, което означава увеличение от около 150 лева над месечната вноска. Той обаче определи това повишение като „постепенно и на стъпки“.

Тихомир Тошев очаква, че при всички случаи, когато лихвите тръгнат нагоре, кредитополучателите ще се отдръпнат и ще изчакат.

Що се отнася до цените на имотите, експертът прогнозира, че в следващите няколко години те ще се запазят на нивото, в което са в момента.

„Нито бързо ще отмине периодът на покачване на лихвите, нито бързо ще се свали инфлацията през следващите няколко години", посочи Тошев.

По думите му притесненията за пазара продължават, страни от Европа влизат в рецесия, „има опасения за рецесия“ и в България. Експертът напомни, че когато има забавяне на икономиката „винаги хората се настройват да спестяват, отколкото да задлъжняват“.  

Тихомир Тошев обясни, че хората, които вече са изтеглили кредити, действат по няколко сценария. Виждаме голям интерес към рефинансиране на кредитите. „Някои рефинансират, като новия кредит го правят с фиксирана лихва. Ако имаме спестявания, можем да ги използваме за погасяване на кредитите, защото инфлацията остава висока и лихвите по депозитите се покачват", съветва Тихомир Тошев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай