КНСБ: 200 000 българи са на минимална заплата

КНСБ: 200 000 българи са на минимална заплата | StandartNews.com

София. 10% от работещите, или 200 000, са на минимална заплата в България, обяви по Нова ТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той гостува заедно с бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

Те обсъдиха случаи, в които работници са осигурявани от работодателите си на минималната заплата, но реално получават по-малко пари. Често фирми, които са забавили много заплати, се обявяват в несъстоятелност и продължават работа под друго име. По закон от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на фирмата служителите могат да получат само до 6 неплатени заплати. Освен това те трябва да получат и лихвата, натрупала се заради забавянето на неполучените заплати.

„Доста повече от 8 млн. лв са неплатените заплати", изчисли Пламен Димитров. Според него е необходима законодателна промяна. По думите му в момента, след заявление в съда е възможно да се изплатят дължимите суми от страна на работодателя. Ако предприятието е обявено във фалит обаче нещата са коренно различни и казусът се решава по-сложно.

„Има уредба, но тя не се използва. Търсят се бързи решения чрез бързото производство, но то не се използва много", обясни бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков. По думите му, ако работниците предявят иск като колективен кредитор, могат да заведат дело в съда. Това обаче не се използва често като възможност.

Пламен Димитров обясни, че от КНСБ предлагат промени в Кодекса на труда, според които да се изплаща пълният размер на дължимо възнаграждение при несъстоятелност на предприятието. Сега се изплащат 60% от месечната заплата, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

Димитров и Нейков посъветваха жените, които са в майчинство, да не се съгласяват да напускат доброволно работа, тъй като са под закрила на закона до навършване на 3-годишна възраст на детето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай