Четвъртък,

Хампарцумян: Преди да "позеленеем", трябва да забогатеем

От: Стандарт -
520
Хампарцумян: Преди да "позеленеем", трябва да забогатеем
A
A
A

След месеци забавяне Планът за възстановяване и устойчивост на България вече е предаден на европейските институции, макар и все още само в дигитален формат.

Кога реално евросредствата ще стигнат до България?

"Не знам кога ще получим първия транш, може би след 2-3 месеца най-рано. Резултатите от един такъв план ще се видят след 3 до 5 години, ако е устойчив. Иначе просто едни пари ще се похарчат. Важно е тези пари да отидат в нещо, което е устойчиво, а не да се наредят на паркингите на скъпите заведения под форманта на луксозни коли", заяви председателят на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян.

Той подчерта, че моментът е подходящ България да се възползва от периода, в който всички вериги за доставки се пренареждат заради ефектите от кризата. "Това би ни дало шанс да имаме по-добро място на масата на европейската икономика", убеден е Хампарцумян.

 Финансистът е оптимист за бъдещето на въглищните централи. Той разтълкува думите на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс като знак, че определената дата за закриване на централите ни е условна. "Вероятността повече хора да поискат по-късна дата съществува. Европейската икономика не е подготвена за бърз зелен преход. Ако преместите фосилните горива и газ от центъра на Европа във Варна и Букурещ, глобалният топлинен баланс няма да се промени", заяви Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Според него алтернативните източници на енергия не са толкова устойчиви. Един огромен център на данни да се захранва само с вятър или слънце - няма как да стане. Той работи 24/7 - пада Facebook и светът блокира. "Ние, ако искаме да сме част от тази модерна инфраструктура, трябва да имаме много евтина и устойчива енергия. Каквото и да направим зелено е хубаво, но преди да "позеленеем" трябва да забогатеем като държава. И когато забогатеем, можем да позеленеем колкото си искаме", коментира събеседникът на Ганиела Ангелова. 

Той подчерта, че гръбнакът на енергийната ни система трябва да бъде от устойчиви енергийни източници. "Ние трябва да си съберем главите и да решим какво правим. Решението за два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй" не може да се вземе от едно правителство. Трябва дългосрочна политика, която да ни доведе към по-добро", заяви Хампарцумян.

Той подкрепя помощта на държавата към предприятията заради по-скъпия ток, но подчерта, че това е временна мярка. "Това трябва да бъде оранжева лампа, която да светне преди червената. Ако тези предприятия имаха дългосрочни контракти с доставчика на енергия, нямаше да страдат толкова", добави финансистът. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com