Картофите поскъпнаха  заради слабата реколта

Производители алармират за недостиг на семена в Холандия и Германия

Картофите поскъпнаха  заради слабата реколта | StandartNews.com

Сушата в Западна Европа и необичайно дъждовното време от май до юли в България са причина за срива в производството на картофи, което ще предизвика и покачване в цените през тази и следващата година. Ако през миналата година изкупните цени на килограм картофи се движеха около 30-40 стотинки, тази есен продукцията се изкупува от производител между 60 и 65 стотинки. Прогнозите на европейските експерти са през януари и февруари 2019 г. тези изкупни цени да се покачат до 1 лев. Това съобщи в интервю за Синор.БГ председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Той посочи, че заради дъждовете и многобройните болести, нападнали полетата това лято, реколтата ще бъде поне с 20 на сто под миналогодишните нива. Особено тежко е състоянието и с осигуряването на семена за сеитба за следващата година. „Преди седмица се върнах от Холандия, където ситуацията на семенарските борси е изключително притеснителна. Заради сушата Германия и Холандия изпитват сериозен дефицит от семена, а това са нашите основни доставчици“, посочи Джиков. И допълни, че около 30-40 на сто от семената, необходими да бъдат засети през следващата година, няма да бъдат доставени, което означава, че родните фермери трябва да използват собствени семена, което е рисково за добивите.

Пред Синор.БГ Джиков коментира и ножицата между изкупните цени на картофите от производител и крайните цени на пазара, която според него остава необяснимо висока. Самият Джиков е картофопроизводител от Ихтиман и тази година търговците изкупуват продукцията му по 65 стотинки за килограм. В същото време на пазарите килограм картофи се предлага за 1,20 лв., подобно е състоянието и в търговските вериги, където цената е около 1 лев. 

Джиков постави отново на дневен ред и проблемът със "схемаджиите" по директните плащания, заради които има заплаха да отпадне обвързаната подкрепа за картофите само защото държавата не упражнява контрол върху измислените картофопроизводители.

Той припомни, че според европейското законодателство производството на картофи се контролира от Българската агенция по безопасност на храните БАБХ, защото при този зеленчук се срещат изключително много карантинни вредители, срещу които се провежда борба. Според регистрите на БАБХ, наблюдаваните от нея площи с картофи в страната са 39 хиляди. В същото време в регистрите на фонд „Земеделие“ се плащат субсидии върху 120 хиляди дка с картофи, което означава, че никой не знае защо останалите 80 хиляди декара не са под контрола на БАБХ, коментира председателят на асоциацията.

„От три години водим диалози с администрацията за нелогичното разпределение на обвързаната подкрепа, при която са възможни такива схеми като с тиквите и картофите, където не се гледа реално отгледана и реализирана продукция, а само засята“. И защо досега няма един наказан фермер, въпреки че по закон би трябвало да има контролиращи институции. Но вместо това администрацията е на път да отреже и картофопроизводството от обвързаната подкрепа, както го направи с останалите зеленчуци. „Ако се действа по този път обаче, не виждам какви български зеленчуци ще се отглеждат в страната“, заключава Тодор Джиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай