Сряда,

Караджов: Магистрала "Хемус" е зверски трудна за разплитане

От: Стандарт -
2751
Караджов: Магистрала "Хемус" е зверски трудна за разплитане
A
A
A

Това е наследството на АМ "Хемус" и нямам представа на какви мотиви е направен договорът за магистралата. Най-просто обяснено е, че АПИ е възложила строителство на магистрали на собственото дружество на МРРБ, което се казва "Автомагистрали" ЕАД. Това дружество е трябвало да направи магистрала на десет отсечки, от което то е възложило на девет подизпълнители да достави материали и да започне да строи.

Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов пред БНТ.  По думите му, поръчана е магистрала, скъсана е веригата и "намирам казус, който дори служебното правителство не е успяло да реши. По част от трасето никога не е започвала работа. Ако искаме да разплетем казуса докрай и без решение на Народното събрание без закон, няма да се справим", подчерта министърът.

Няма как да накараме УС на "Автомагистрали" ЕАД да продължи да подписва документи, с които по магичен начин доставките на материали се превръщат и прераждат на завършени участъци от автомагистрала, уточни Гроздан Караджов. 

Той бе категоричен, че Законът за обществените поръчки ще се спазва стриктно и финансова дисциплина ще има такава, каквато е трябвало да има винаги. Няма да се практикуват формите на договоряне, те нямат място на пътищата, изтъкна Караджов.  От 8 месеца цялата държава има притеснение за АМ "Хемус" и откакто Гроздан Караджов е министър на регионалното развитие и благоустройството работи всеки ден, за да разплете аферата с АМ "Хемус". "Зверски трудна е за разплитане АМ "Хемус" . Осем месеца служебното правителство не успя да разплете казуса с АМ "Хемус" дори на йота", отсече Караджов.

Откакто той е министър, няма забележки по начина, по който се поддържат пътищата и магистралите. Тепърва АМ "Хемус" ще бъде гледана сериозно и няма друг изход освен да влезем в Народното събрание и всички заедно да се опитаме да се справим с този капан, в който е вкарана държавата, каза още Караджов. 

По отношение на АМ "Струма", където стана тежката катастрофа, при която загинаха 45 души и 7 бяха ранени, Караджов увери, че всичко с магистралата е наред. "Много бързо видях рационалното в критиките на колегите от независимия институт по пътна безопасност и разпоредих АПИ в спешен порядък да оправи недостатъците и ги оправи", увери Гроздан Караджов. 

 Той заяви, че няма да се прави на екшън герой, но ще направи цялостен одит на пътищата и магистралите. Караджов напомни представената вчера 4-годишна програма, структурирана в четири отдела - основен и превантивен ремонт на пътища, одит, политики свързани с ВиК услугите и цялостната визия на МРРБ. 

Караджов увери, че неговата ръка ще бъде много корава и иска да види какво ще направят АПИ и останалите структури. Важно е екипът как ще работи сега, като следващата седмица ще има широко съвещание в АПИ с цялото ръководство на МРРБ, каза още регионалният министър.  Той увери, че ще има достатъчно средства, за да се изпълни амбициозната програма на МРРБ за пътищата. Възложено е на АПИ да провери събирането на средствата от ТОЛ системата. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com