Камарата на архитектите отбелязва 85 години от създаването си

По повод годишнината мащабна изложба ще гостува на 28 регионални колегии на КАБ

Камарата на архитектите отбелязва 85 години от създаването си | StandartNews.com
  • Началото на честванията ще бъде обявено на 21-то Общо събрание на КАБ

21-то Общо събрание на Камарата на архитектите в България (КАБ) ще бъде официално открито с коктейл на 14 април от 19:00 ч. в хотел Маринела София. На него ще бъде обявено началото на тържествата по случай 85 години от създаването на КАБ. По този повод е планирана мащабна изложба, която ще гостува последователно на всички 28 регионални колегии на КАБ. Експозицията ще бъде представена в рамките на една до две седмици във всеки град – домакин на събитието и ще включва по едно табло със знакова сграда/елемент от съответната колегия. Паралелно с изложбата ще се провеждат професионални лекции и дискусии на архитектурна тематика във всеки един от регионалните центрове. В рамките на честванията ще се проведе и конкурсът “Български архитектурни награди 2022”. 

Инженерно-архитектната камара е учредена на 7 октомври 1937 г. с наредба – закон на правителството. След вливане в Научно-технически съюз през 1949 г., КАБ се възстановява през 1991 година. През 2003 г. Народното събрание приема специален Закон за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, с който се учредява Камара на архитектите, която приема наименованието на камарата от 1991 година.

Деловата част на Общото събрание ще се състои на 15 и 16 април от 9:00 часа в хотел Маринела София, зала „София Гранд“. Очаква се събитието да бъде официално открито от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов. На събранието ще бъде избран новият състав на Комисията по дисциплинарно производство, която следи за изпълнението на професионалните задължения на проектантите – членове на КАБ. Предвижда се да бъде определен размерът на годишните членски вноски, както и да бъдат приети изменения и допълнения в устава на организацията. Общото събрание ще се излъчва в реално време на официалната фейсбук страница на КАБ: https://www.facebook.com/ChamberOfArchitectsInBulgaria

Сред официалните гости, които са потвърдили присъствие на събитието са зам.-председателят на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към НС арх. Йордан Терзийски, главният архитект Здравко Здравков, общински съветници, представители на политически партии, висши училища, професионални организации и много други. 

Повече подробности за 21-то Общо събрание на КАБ можете да откриете тук: https://kab.bg/os-2022/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай