Четвъртък,

Камарата на архитектите отбелязва 85 години от създаването си

От: Стандарт -
261
Камарата на архитектите отбелязва 85 години от създаването си
A
A
A
  • Началото на честванията ще бъде обявено на 21-то Общо събрание на КАБ

21-то Общо събрание на Камарата на архитектите в България (КАБ) ще бъде официално открито с коктейл на 14 април от 19:00 ч. в хотел Маринела София. На него ще бъде обявено началото на тържествата по случай 85 години от създаването на КАБ. По този повод е планирана мащабна изложба, която ще гостува последователно на всички 28 регионални колегии на КАБ. Експозицията ще бъде представена в рамките на една до две седмици във всеки град – домакин на събитието и ще включва по едно табло със знакова сграда/елемент от съответната колегия. Паралелно с изложбата ще се провеждат професионални лекции и дискусии на архитектурна тематика във всеки един от регионалните центрове. В рамките на честванията ще се проведе и конкурсът “Български архитектурни награди 2022”. 

Инженерно-архитектната камара е учредена на 7 октомври 1937 г. с наредба – закон на правителството. След вливане в Научно-технически съюз през 1949 г., КАБ се възстановява през 1991 година. През 2003 г. Народното събрание приема специален Закон за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, с който се учредява Камара на архитектите, която приема наименованието на камарата от 1991 година.

Деловата част на Общото събрание ще се състои на 15 и 16 април от 9:00 часа в хотел Маринела София, зала „София Гранд“. Очаква се събитието да бъде официално открито от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов. На събранието ще бъде избран новият състав на Комисията по дисциплинарно производство, която следи за изпълнението на професионалните задължения на проектантите – членове на КАБ. Предвижда се да бъде определен размерът на годишните членски вноски, както и да бъдат приети изменения и допълнения в устава на организацията. Общото събрание ще се излъчва в реално време на официалната фейсбук страница на КАБ: https://www.facebook.com/ChamberOfArchitectsInBulgaria

Сред официалните гости, които са потвърдили присъствие на събитието са зам.-председателят на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към НС арх. Йордан Терзийски, главният архитект Здравко Здравков, общински съветници, представители на политически партии, висши училища, професионални организации и много други. 

Повече подробности за 21-то Общо събрание на КАБ можете да откриете тук: https://kab.bg/os-2022/


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com