Дъждовете забавят новата реколта от билки

Около 80% от билките се изнасят в чужбина, където се преработват. Български билки се продават в над 50 държави

Дъждовете забавят новата реколта от билки | StandartNews.com

Много хора останаха без работа заради коронивусната епидемия, а част от тях заместват липсата на доходи с брането на гъби и билки срещу дневна надница.

През този период на годината се събират 80% от билките в България - основно стръкове, цветове и листа от растенията. Дъждовете бавят процеса на сушенето на билките, но се очаква да бъдат събрани достатъчно количества. Това сподели в интервю за БНР Иван Цицелков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на билкарите.

"Това е най-важното, което нашите билкари трябва да разберат, че правилната заготовка и спазването на добрите производствени практики е най-важното в нашия бранш и от тава зависи съответно предлагането и търсенето от външните клиенти", каза Иван Цицелков.

Събирачите на билки получават инструкции за правилата за събиране на билки на пунктовете за събиране на лечебни растения, а също и от служители на Горските стопанства, където се издават позволителни за събиране на билки.

"За всяка билка има начини и правила за събиране, с които те трябва да се съобразяват", допълни Цицелков.

Около 80% от билките се изнасят в чужбина, където се преработват. Български билки се продават в над 50 държави.

Износът е основно за страните от Европейския съюз, но български билки се продават в Северна и Южна Америка, Азия.

Между 20% и 30% от билките са култивирани.

"Като всяка година се наблюдава една тенденция за увеличаване на насажденията, което е добре, тъй като това дава една сигурност на пазара", подчерта Цицелков.

Най-голям конкурент на България в отглеждането на култивирани билки в Европа е Полша, на световно ниво Китай, Египет, Индия.

Българската асоциация на билкарите има намерение да предложи на Министерството на образованието да се въведе обучение по специалност билкар в средните училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай