Как биоразградимите опаковки повлияха на пазара

Хубаво е потребителите и бизнесите да разбират, че има различни видове рециклиран материал и могат да избират продукта според нуждите си

Как биоразградимите опаковки повлияха на пазара | StandartNews.com

Днес производството и употребата на различни видове пластмасови изделия, като полиетиленови торбички, опаковъчно фолио,  съдове за еднократна употреба и др., са широко разпространени. Въпреки, че тези изделия предлагат удобство на потребителите, масова им употреба поставя сериозния въпрос за влиянието им върху околната среда. Този въпрос все по-често е част от политическия дневен ред, а алтернативи не липсват. Какви са те и предлагат ли решение, разглеждаме в следващите редове.

Биоразградими опаковки

Биоразградими опаковки е събирателно понятие на много видове разработки, като за потребителя продължава да е трудно разграничаването им.

На теория, различните стандарти поставят ясни параметри каква част от опаковката трябва да се разгради до какъв размер частици за какъв период от време, за да бъде сертифицирана като биоразградима.

В практиката обаче, са нужни 3 критерия за да има една биоразградима опаковка реална полезна стойност като такава:

  • Да е произведена от биоразградим материал
  • Да има изградена инфраструктура за правилното й събиране и оползотворяване след употребата
  • Да има пазарно търсене, т.е. потребители готови да платят цената за нея

Ако един от трите критерия липсва, то останалите се обезсмислят.

Оксоразградими торбички

Оксоразградимите торбички и опаковки често попадат под термина „биоразградими“, но в крайна сметка влязоха в списъка на забранените от ЕК продукти на 3 юли 2021 г. Тези опаковки в продължение на десетилетие бяха маркетирани като биоразградими и екосъобразни. Потребителите ги купуваха със знанието, че помагат за опазването на околната среда. Докато 10 години по-късно Европейската комисия ги забрани, поради причината, че формират микропластмаси, които остават в природата и замърсяват околната среда, като могат дори да попаднат в човешкия организъм чрез храните. Проблемът е, че на молекулярно ниво не се случва разпад и остатъците формират микропластмаси. Това, че са разтрошени и невидими за човешкото око, не означава, че проблемът е решен. Т.е. оказа се, че оксоразградимите опаковки не само не са по-екосъобразни от обикновенните полиетиленови опаковки, а дори са и по-вредни и продажбата им трябва да бъде прекратена с ефективен бан. След този пример трябва да се отнасяме с особено внимание към наскоро набралите популярност решения. Те са основно в посока компостиране в почвата. Потребителите могат да срещнат в търговската мрежа два вида компостируеми торбички и опаковки:

  1. Компостируеми в специализирано предприятие - индустриален компостер, сертифицирани по EN13432
  2. Компостируеми в домашен компостер

Опаковки, предназначени за индустриално компостиране

Тези опаковки са съставени от комбинация от растителна и петролобазирана суровина в различно съотношение. В предприятие за оползотворяване на отпадъци се поддържа среда с определен състав от бактерии, влага и температура, под действието на които молекулярната цялост на опаковките се разпада до желаният размер до 6 месеца и се превръща в компост. За съжаление, тези опаковки на практика са безполезни в България. Първо, защото все още нямаме предприятия за индустриално компостиране. Буквално няма почва за компостируеми торбички в България. И второ, защото за да има икономически смисъл от разделно събиране на тези опаковки и да се оправдаят разходи по организацията на събирането им, процента им от общото производство трябва да бъде сравнително голям. Изхвърлени на сметището заедно с останалите отпадъци и пластмаси, ползите от по-екосъобразния им материал са нищожни, тъй като разпадането им при обикновени условия е сходно с това на обикновенните опаковки. Производствените опити в RB Plast показаха, че този тип опаковки се произвеждат лесно и торбичките, и фолиата имат дори по-добра здравина и еластичност от традиционните петролобазирани материали. Но по-високата цена засега представлява бариера пред пазарната им реализация.

Торбички и опаковки за домашно компостиране

Това е най-високият клас опаковки от гледна точка на екосъобразност. Растителната суровина е в по-голям процент отколкото при торбичките за индустриално компостиране, като най-често е на царевична основа. Опаковките се компостират и разпадат молекулярно по-лесно и в по-непретенциозните условия на домашните компостери. Все още имат ограничено приложение заради многократно по-високата цена и оскъдното предлагане по рафтовете в търговските вериги.

Опаковки от рециклиран материал

За сметка на трудното навлизане на биоразградимите опаковки, опаковките от рециклиран материал повишават значително дела си през последните години. На практика това е събран използван найлон, който бива превърнат в суровина и оформен като продукт отново. Логиката е проста. В природата вече има найлон, който ще се разгражда 300 години. По-добре е той да бъде преработен в нов продукт, отколкото да произведем чисто нов, който също ще се разгражда 300 години. Стига опаковката да няма контакт с храни, в повечето случаи може да се произведе от рециклиран материал. Решението е едновременно по-евтино и по-екосъобразно, затова и явно се харесва на потребителите.

Хубаво е потребителите и бизнесите да разбират, че има различни видове рециклиран материал и могат да избират продукта според нуждите си. Най-ниското качество е черен найлон, направен от сметищен отпадък, който често има неприятен мирис. Използва се най-често в строителството, но е неподходящ за съхранение в складове, заради острата миризма. С по-добри характеристики са различни цветни фолиа, които имат здравина, но нямат прозрачност. Ако се търси и здравина и прозрачност, влизаме в най-високия сегмент по качество. Опаковките изглеждат почти като първични, с лек кафеникав оттенък. С оглед по-добрата цена и екосъобразност, представляват сериозен интерес за пазара.

Както виждаме, при опаковки от рециклиран материал, имаме цикъл със сравнително адекватна инфраструктура за събиране на материала от една страна и налично пазарно търсене от друга. Моделът е работещ, като усилията са в посока все по-голяма ефективност и усъвършенстване на този цикъл на кръгова икономика. 

100% екологични опаковки

Интересен продукт се получава, когато се комбинира екосъобразността на опаковките от рециклиран материал с производство, обезпечено с чиста енергия от фотоволтаици или други чисти енергийни източници. В този случай имаме едновременно екологичен материал и екологична енергия за 100% екологичен продукт.RB Plast разполага с мощности от фотоволтаични панели и гаранции за произход на електроенергия. При желание от клиента, опаковките могат да бъдат обозначени като произведени със 100% зелена енергия.

Заключение

Засега вторичните опаковки имат значително по-голям пазарен дял от биоразградимите и изграждането на кръгова икономика изглежда основна цел сред политиките в Европа. Действията, които можем да предприемем като потребители са отговорното разделно изхвърляне на отпадъците, проучване на възможностите за използване на вторични опаковки, където е приложимо и да помислим за употребата на домашен компостер в домовете си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай