Изненада! Вижте кои са най-стабилните валути в света

Щатският долар остава само доминиращата резервна валута

Изненада! Вижте кои са най-стабилните валути в света | StandartNews.com

Швейцарският франк, японската йена и датската крона са най-стабилните валути в света и те не са застрашени от обезценяване, твърди Михаил Шулгин, ръководител на отдела за глобални изследвания на Otkrytie Investments, цитиран от БГНЕС.

Щатският долар остава доминиращата резервна валута. От началото на 70-те години на миналия век индексът на долара спрямо кошница от основни валути рядко нараства или пада с повече от 10% в края на годината.

Само в седем случая годишният спад надхвърля 10%, а в осем случая ръстът за годината надхвърли 10 на сто. През 21 век индексът на долара излиза извън коловоза от +10% до -10% само четири пъти: през 2002, 2003, 2005 и 2014 г., подчертава анализаторът.

Ако под обезценяване се има предвид обезценяването на валутата спрямо долара, който беше и остава най-популярната резервна валута, то, както показва историята, от 70-те години швейцарският франк, японската йена и датската крона са най-устойчиви на девалвация, казва Шулгин.

Историческата оценка на промените в курса на долара спрямо франка, йената и датската крона показва, че от началото на 21 век обезценката на тези валути е намаляла значително, разкрива финансистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай