Иван Дашев: Българските производители са с приоритет в „Жанет“

За да остане Старият Несебър в ЮНЕСКО, държава, община и местните общности да работят в диалог, не да се обвиняват взаимно, казва предприемачът и председател на сдружение „Напред Несебър“

Иван Дашев: Българските производители са с приоритет в „Жанет“ | StandartNews.com

* Местните хора започнаха да възприемат гранд маркета и като мол

* За да остане Старият Несебър в ЮНЕСКО, държава, община и местните общности да работят в диалог, не да се обвиняват взаимно, казва Иван Дашев, предприемач и председател на сдружение „Напред Несебър“

Иван Дашев е съдружник в най-голямата българска фирма за търговия на едро и дребно с хранителни продукти и напитки в Бургаска област – „Жанет“. Компанията стартира като малка семейна фирма преди 30 години в Несебър. Днес е абсолютен лидер в бранша със стотици служители и хиляди клиенти. От 2017 г. хипермаркет „Жанет“ работи и в Свиленград.

- Господин Дашев, Гранд маркет "Жанет" е добре познат по морето, а вече и в Свиленград. Бихте ли разказали повече за дейността на фирмата?

- Освен двата хипермаркета в Несебър и Свиленград, под марката „Жанет“ работят и супермаркети на територията на Несебър и Слънчев бряг. Предлагаме изключително разнообразие на хранителни продукти и напитки, както и цяла палитра от стоки за бита, парфюмерия, техника, детски стоки и т.н.Магазините са отворени за физически лица, но работим активно и с бизнеса. Наши клиенти са много от хотелите, заведенията и търговските обекти на територията на различни общини.

- Компанията Ви има над 30-годишна история, с каквато малко български фирми могат да се похвалят. Как успяхте да я запазите и развиете?

- Преди 30 г. родителите ми отвориха първия малък квартален магазин. С брат ми учехме и помагахме в прохождащия бизнес. С времето разбрахме, че това сфера, в която сме натрупали достатъчно опит, придобихме самочувствие и започнахме да поемаме рискове с разширяване на дейността. Поетапно събирахме екип от местни хора и се гордеем, че с много от тях работим и до днес.Стремим се да поддържаме най-важния баланс в нашия бизнес – високо качество и разнообразие на продуктите и всичко това на конкурентни цени. Поставяме основен акцент върху качествената, българска продукция. От десетилетия имаме отлични партньорства с местни ферми, чиито продукти винаги са на предна линия в нашите витрини. Така предлагаме храни и напитки от нашия регион – от една страна те са пресни и полезни за консумация, от друга страна ние и клиентите ни подпомагаме българската икономика. Разбира се, в „Жанет“ ще откриете и разнообразие от стоки, които идват от цял свят.

Мисля, че няма друга верига, която да предлага над 500 вида сирена, стотици видове колбаси, над 3200 вида алкохолни напитки и т.н.

При нас могат да се намерят хранителни продукти, маслинови масла и вина, които са носители на световни златни медали за качество. Поддържаме асортиментите целогодишно, а не кампанийно. Това също е предизвикателство, защото в Несебър летният сезон продължава около два месеца.

- Как успява една българска компания да се пребори с конкуренцията на огромните търговски вериги?

- Като не спираме да се развиваме. Застоят на едно място е сигурна рецепта за изпадане от пазара. Конкуренцията наистина е много сериозна. В регионите, в които работим, има хипермаркети на всички големи световни вериги. Това ни мотивира да бъдем още по-добри в работата, а погледнато от друг ъгъл, силната конкуренция е добра за крайните потребители. Така че гледаме на нея като нещо необходимо и позитивно.

- В каталозите на Град маркет "Жанет" се виждат сериозни отстъпки в цените, каквито бих казала, че не виждаме в София. От какво зависят ниските цени?

- Не е лесно да се поддържат ниски цени, особено в наши дни, когато инфлацията бележи сериозен ръст. За съжаление продукти, които сме продавали години наред на едни и същи цени, сега сменят доставната си цена през няколко месеца. Ние се опитваме да задържаме цените доколкото е възможно. 

„Жанет“ е ексклузивен представител на редица стоки и така избягваме посредници, които допълнително да оскъпяват по веригата.

Но инфлация има не само в България. След Ковид и войната в Украйна тя е факт в повечето държави и затова се усеща и при вносните продукти.

- Смятате ли, че при някои храни има спекула? 

- Няма как аз да отговоря на този въпрос. Има редица институции, които трябва да следят за тези процеси и всички очакваме от тях да си вършат работата отговорно.  

- Прави впечатление огромният асортимент от продукти - храни и напитки, които предлагате - и български, и чужди. Трудно ли се балансира между цена и качество, особено за вносните стоки?

- „Жанет“ има партньори в чужбина, с които работи от десетилетия. С някои от тях развихме отношенията си и вече получаваме продукция, приготвена специално за нас. Предприехме тази стъпка точно защото искаме българите да слагат на трапезата си най-доброто от световната кухня на много достъпни цени. Предлагаме месни, млечни и много други кулинарни изкушения, които може да откриете само в нашата верига.

- Българинът обича ли да експериментира с непознати вкусове?

- Вече да.

Дори всеки ден предлагаме прясно приготвено суши.

Това беше немислимо само преди 10 години. Но българите вече интензивно пътуват, учат, работят по света и са отворени към новите вкусове. Разбира се, има и много консервативни клиенти, които предпочитат само регионални храни и напитки.

- Как избирате българските производители, с които работите?

- Както вече споменах, с много от фермите сме дългогодишни партньори, тъй като те са гръбнакът на българската икономика. Знаем, че те държат на качеството, за което ги поощряваме, като ги предлагаме активно. С времето се появиха и много нови производители, които сами търсят контакт с нас. Стремим се първо да се убедим в качеството на продукцията им и чак след това поетапно ги въвеждаме в търговските обекти. Държим предлаганите стоки да бъдат пресни и свежи.

- Какви стоки предпочита българинът - вносни или чужди? Определяща ли е цената?

- Клиентите са различни и търсенето не може да се обобщи толкова лесно. Но категорично, по-голямата част от българите вече търсят не само ниска цена, но и качество. На много от вносните продукти рекламните кампании са доста по-агресивни и така си осигуряват повече клиенти. Радвам се, че успяваме да реализираме добре стоката и на малките местни ферми, които нямат възможности за такива кампании. 

- Защо решихте да отворите и топла витрина към магазина?

- Защото видяхме, че има нужда от нея. Храним стотици хора всеки ден с прясно приготвена и вкусна храна на символични цени. За съжаление в Несебър извън сезона не работят толкова много обекти за хранене. Ние се опитваме да запълваме тази ниша, но предпочитаме да има по-голямо предлагане и в самия град. 

- Прави впечатление, че има детски кът към хипермаркета - нещо, което не съм виждала в другите хранителни търговски вериги. Освен това там редовно организирате различни детски партита. Защо решихте да го направите?

- Приемаме го като наш социален ангажимент. Реално в Несебър младите семейства нямат какво да правят през зимата. Липсва спортна инфраструктура, няма обекти за добро прекарване на свободното време. Видяхме, че местните хора започнаха да възприемат гранд маркета и като мол, в който да се разходят, да разглеждат новите ни предложения. Така първо отворихме кефене, после детски кът към него, а от години вече организираме и тематични партита за най-малките.

- Разкажете за другите ви социални ангажименти.

- В края на миналата година, заедно с хора от региона, регистрирахме сдружение „Напред Несебър“. Решихме да официализираме това, което правим негласно от години – да работим за развитието на населените места в общината.Вчера /б. ред. сряда/ имахме работна среща с оператора на „Летище Бургас“. Заедно мислим варианти как да привличаме туристи не само през активния летен сезон. 

Организираме и борса с коректни работодатели за ученици от гимназията по туризъм в Бургас,

защото проблемът с кадрите по морето е много тежък. Тяхната липса и неподготвеност отблъскват туристите и избират дестинациите на нашите конкуренти. Предстоят ни много инициативи, ще ви информираме за най-интересните.

- Наскоро в местна медия се появи информация, че имате намерение да влезете в кметската надпревара за Несебър. Вярно ли е и какви са мотивите Ви?

- В Несебър се усещат настроения за промяна, затова вървят различни слухове. Към момента все още не съм взел решение, тъй като това реално ще отнеме изцяло времето ми. Винаги съм се стремял да бъда отговорен в работата си, ако предприема крачка в местната власт също ще бъде мотивирано и отговорно решение. Първо ще го съобщя на моите съграждани. 

- Какво смятате, че трябва да се промени в управлението на общината?  

- Важно е да се знае, че в общинската администрация работят образовани и опитни хора. Не съм привърженик на мисленето, че всичко трябва задължително да се започва отначало. Който и да е следващият кмет на Несебър, трябва да подходи с приемственост и интензивна работа по важните за общината задачи. Преди всичко е важно да се помисли как да се удължи т. нар. сезон. В момента при нас той е най-кратък. Трябва план за действие в тази посока, интензивни контакти на ниво ресорен министър, работа с бранша. Това са неотложни теми, защото летният сезон в България се възстановява най-бавно в сравнение с Гърция, Турция, Хърватия, Египет, Тунис. 

България, в частност Несебър, се нуждаят от нов подход за привличане на туристи, които да идват на почивка със самолет.

Но като дойдат тези туристи, трябва да им предложим много по-добра инфраструктура, забавления, обслужване на ниво и т.н. Да не говорим, че голяма част от туристите в Слънчев бряг не разбират по време на престоя си, че на няколко минути от хотелите се намира Старият град, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО. В сряда с представители на „Напред Несебър“ присъствахме на обществено обсъждане във връзка с проблемите на Стария град и заплахата той да се превърне в обект, заплашен от напускане на световната културна организация. Това не трябва да се допуска и държава, община и местната общност трябва да работят в диалог, а не взаимно да се обвиняват. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай