Искат наказателно преследване за картелите

Искат наказателно преследване за картелите  | StandartNews.com

Работата на Комисията за защита на конкуренцията е призната и в Европа

Да се криминализират картелите и да се носи наказателна отговорност за подобна дейност. За това от години настояват от Комисията за защита на конкуренцията. Такава е практиката в почти цяла Европа, но въпреки това договарянето между икономическите оператори за ограничаване на конкуренцията чрез определяне на цени, квоти за производство на стоки и услуги, разпределение на пазари и други все още не води до наказателно преследване у нас. Комисията за защита на конкуренцията, чийто председател Петко Николов след седмици трябва да отстъпи управлението на ведомството след малко над 12 години начело, не можа да се пребори за тази промяна в Наказателния кодекс. Беше сформирана работна група с прокуратурата, за да се подготвят съответните текстове, но реален резултат няма.

Комисията се опита да реши и още един голям проблем - тръжните манипулации при обществените поръчки. Антимонополният орган изготви и

популяризира насоки за противодействие на тръжните манипулации

Те описват възможните конкурентни проблеми, с които се сблъскват възложителите на обществени поръчки, както и обстоятелства, които да подсказват за такива, така че възложителите да могат да сигнализират КЗК за тях.
За това, че въпреки всичко КЗК работи успешно, говори и фактът, че 85% от решенията на ведомството относно водени дела се потвърждават от Върховния административен съд. Няма и нито едно просрочено дело по Закона за обществените поръчки /ЗОП/. Решенията на КЗК съответстват на правото на конкуренцията на Европейския съюз, за което следи самата Европейска комисия, с която КЗК работи в тясно сътрудничество.

За това, че КЗК е ценена зад граница, показва и дейността на ведомството в международен план. През 2010 г. КЗК е първата организация от България, която получава статут на наблюдател в престижната Организация за икономическо сътрудничество и развитие, в която членуват държавите с най-големи икономики в света. Сред заслужаващите отбелязване събития е и партньорството на родния антитръстов орган с Конференцията на ООН за търговия и развитие /УНКТАД/. Именно по покана на КЗК

за първи път в България пристига генералният секретар на организацията Мукиша Китуй

Посещението е по време на организирания от КЗК Софийски форум по конкуренция. Той се провежда два пъти годишно, а на осмото му издание в петък у нас гостува и еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Малко са областите, в които България е избрана да води други страни и да налага принципите на европейското право. Именно такъв е Софийският форум по конкуренцията, в който по инициатива на КЗК вече четири години се обединяват всички органи по конкуренция от Югоизточна Европа. Добре подготвени експерти от страни, които вече членуват в ЕС, оказват методическа помощ на държави, където принципите на честната икономическа надпревара тепърва навлизат.

Премахнаха минималните цени

Сред успехите на КЗК през последните години е и премахване на възможността да се определят минимални цени на предоставяните услуги. КЗК придоби изключително важна роля по отношение на така нареченото застъпничество за конкуренцията, чрез което се посочват допуснатите от държавните органи и регулатори нормативни ограничения и административни спънки, затормозяващи икономическата конкуренция и намаляващи благосъстоянието на потребителите. КЗК отправя редица препоръки за изменение на законодателството в много сектори, сред които енергетика, електронни съобщения, здравеопазване, фармация, свободни професии и други. КЗК се утвърди като може би единствената сила, която е в състояние да наложи правила на пазара и да наказва сериозно компаниите, които нарушават правилата на свободното стопанско съревнование. Само в периода от 2010 г. до 2015 г. антимонополният орган е наложил санкции в размер на над 80 млн. лв. Близо 23 милиона лева са наложени за картел, а останалите - за злоупотреба с господстващо положение. За нелоялна конкуренция са постановени глоби в размер на 28 милиона лева за установени 200 нарушения. Ведомството от 2010 г. насам е приело и секторни анализи в 10 области. Изследвана е конкурентната среда в сектора на производство, изкупуване и преработка на сурово мляко, както и дистрибуцията на едро и дребно на млечни продукти. Направен е и секторен анализ за дистрибуцията на нови автомобили и камиони, сервизните услуги и резервните части. Както и такъв за конкурентното поведение в сектор туризъм. Сред проучваните сектори са още пазарът на газ, слънчогледово олио, горива, хляб, електроенергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай