Петък,

Инж.Георгиев, АТДБ:Има начин поскъпването на парното да не е шоково

От: Стандарт -
Инж.Георгиев, АТДБ:Има начин поскъпването на парното да не е шоково
A
A
A

Инж.Георгиев, коя инвестиция е по-малка в радиатори, или в климатик?

            Със сигурност един радиатор е много по-евтин от един климатик, независимо от класа. Клиентите, които предпочетат централното отопление инвестират единствено в закупуването на радиатори, за които не се изисква ежегодна поддръжка и уреди за дистанционно отчитане. Но, за да изберем топлофикация, трябва сградата, в която живеем, да е топлофицирана.

            А ако не е? Какво да направим?

На първо място е необходимо в нашия град да има топлофикация, както и топлопреносната мрежа да е развита до Вашия квартал. Ако живеем в блок самостоятелно присъединяване към топлопреносната мрежа не е възможно.

Ако говорим за новопостроен блок, например, ако 2/3 от собствениците желаят присъединяване към услугите на топлофикация, то дружеството може да разгледа подобно искане и да оцени дали е рентабилно.

За чия сметка е изграждането на топлопреносната мрежа в случая до новопостроен блок?

Изграждането на топлопроводното отклонение и абонатната станация е инвестиция, която се прави от топлофикация поне в повечето случаи. Ако инвеститорът на блока или друго лице изгради топлопреносната мрежа, следва топлофикация да ги изкупи.

Вътрешната отоплителна инсталация би следвало да се изгради от строителя.

А за топлата вода? Кое е по-изгодно да се доверим на услугата „битова гореща вода“, или да закупим бойлер?

Със сигурност бойлерът е немалка инвестиция, а за „битова гореща вода“ много топлофикации са въвели пределни цени, което прави услугата изключително евтина.

Защо се налага въвеждането на пределна цена за битова гореща вода?

Проблемът е, че повечето сградни инсталации са доста стари и имат особености, може да не работи добре, да има течове и поради тази причина ако топлофикациите калкулират сметките, така както е по закон, се получават големи различия в цените на един кубичен метър битова гореща вода. За да не се налага потребителите да заплащат за недостатъци в сградната инсталация, дружествата въвеждат пределни цени, които представляват максималната финансова граница, която може да бъде начислена за всеки кубичен метър битова гореща вода, въпреки че реалната стойност на услугата е по-скъпа.

Въвеждането на пределна цена за битова гореща вода е изцяло в интерес на абонатите и е форма на промоция от страна на дружествата, защото те се лишават от допълнителен приход, който по закон трябва да получат.

Как ще обобщите предимствата на централното отопление?

Не мога да обобщя. Мога да посоча преимуществата на централното отопление, които не споменахме. В сградите, които се ползва централно отопление, не се натоварват излишно електрическите инсталации. При използването на парно се радваме не само на чистота и се грижим за екологията, но и получаваме несравним комфорт. При централното отопление се постига еднаква температура във всички помещения. Отоплитените тела не отделят прах, дим и други вредни частици, както печките на дърва или пелети.

Най-важното преимущество на централното отопление е сигурността на доставките и през най-студените месеци.

Навсякъде се коментира предстоящото поскъпване на топлинната енергия. Какво ще препоръчате на клиентите на топлофикация? Има ли как да намалят шока от поскъпването?

Има начин възможното поскъпване на топлинната енергия да не се усети шоково. На първо място ще напомня, че по закон разглеждане на цените на топлинната енергия може да има най-рано 6 месеца след предната промяна т.е. последното индексиране на цените влезе в сила от 1 юли. Следователно промени можем да очакваме след нова година, което знам, че не е напълно успокоително, но все пак ни дава време.

Законът предвижда заплащане на топлинните услуги на равни месечни вноски през цялата година. За целта се взима цялото потребление за предходната година и се разделя на 12 равни вноски, които плащаме през цялата година. Дванадесетата вноска е изравнителна. Хубавото е, че с избора на плащане на равни вноски, клиентите не само ще избегнат натиска върху семейния бюджет в най-студените месеци, а и няма да бъдат така сериозно засегнати от очакваното увеличение, защото ще плащат равната вноска, а при изравнителната – може да се окаже, че топлофикация ще им връща надплатени суми.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички