Инж. Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе": Бизнесът иска спокойствие и сигурност

Бизнесът иска спокойствие и сигурност, спешни мерки за справяне с икономическата и енергийна криза

Инж. Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе": Бизнесът иска спокойствие и сигурност | StandartNews.com

Разговаряме с инж. Севдалин Желев, изпълнителен директор на "Топлофикация Русе".

Инж. Севдалин Желев, каква беше за Вас 2022 г. и с какви очаквания влизате в Новата 2023 г.?

Изпратихме една трудна година. 2022 г. беше белязана от много неприятни събития, които причиниха огромни щети за икономиката. Това беше година, в която се превърнахме в косвени жертви на последиците от войната в Украйна. Политическата нестабилност заедно със стремителното увеличаване на цените засегнаха пряко всички граждани и бизнеса.

Както всяка година „прекрачвам прага“ на 2023 г. с очаквания за едно ново начало. Надявам се Европа да се стабилизира, защото всяко сътресение рефлектира върху всяка една държава. Искрено вярвам, че най-накрая ще имаме така необходимата политическа стабилност, за да може вниманието и енергията на правителството да бъдат насочени към належащите проблеми на България.

Имаше ли забавяне на някои от проектите Ви вследствие на икономическата и енергийна криза?

Въпреки трудностите, пред които бяхме изправени през 2022 г., ние продължихме да изпълняваме отговорно ангажиментите към нашите клиенти и работихме по довършването на нашата голяма инвестиция -  внедряването в експлоатация на модерните когенераторни мощности, с които "Топлофикация Русе" ще произвежда енергия от природен газ. Инсталирането и привеждането в работен режим на първите 3 когенератора е към своя край. Очаква се газовите мощности да заработят съвсем скоро след като преминат всички необходимо тестови изпитания.

Модернизацията и цялостната енергийна трансформация остават един от най-важните приоритети за нас и през 2023 г. Ще продължим с инвестициите в производство на чиста енергия от алтернативни горива. С реализирането на всеки наш проект допринасяме за подобряване на качеството на въздуха в Русе.

През 2023 г., след като бъдат включени в експлоатация трите газови когенератора, ще инвестираме в още два. Паралелно работим и по проекта за производство на енергия от биогаз.

Смятам, че една от първите задачи, които трябва да бъдат поставени на дневен ред е предоговарянето на поетите ангажименти за намаляване на въглеродните емисии с 40%. В противен случай много базови мощности ще бъдат закрити, което от своя страна превръща директно България от износител във вносител на електроенергия. От това ще пострада цялата икономика на страната ни. Поради липсата на алтернативни мощности, закриването на въглищните централи ще разклати енергийната система точно по време на енергийна криза и не на последно място стотици хиляди работници ще останат без работа и възможност да изхранват семействата си.

Вярвам, че разумът ще надделее и националният интерес ще бъде поставен пред личния!

Има ли нещо, за което не Ви стигна времето през изминалата година?

Всичко, което планирахме и зависеше от нас, го изпълнихме.

Какви са амбициите Ви за развитието на "Топлофикация Русе" в следващите години?

Работим активно за енергийната трансформация на "Топлофикация Русе".

За нас от ключово значение е в кратки срокове да намалим количеството на използваните твърди изкопаеми горива като на тяхно място ще използваме алтернативни. По този начин ще отговорим на амбициозните европейски цели за опазването на околната среда. Ние избрахме да инвестираме именно в газови когенератори, защото при тях се използва технология, доказала своите преимущества през годините. Тези мощности се използват в цяла Европа поради тяхната висока ефективност.

Как успявате да мотивирате екипи си особено по време на криза ?

С годините съм се научил, че най-важното при работата с хора и като цяло в междуличностните отношение е взаимното уважение. Смятам, че когато се отнасяш с разбиране, уважение и нормално човешко отношение, хората се чувстват ценени. Винаги съм следвал дипломатичния и демократичен, но и ориентиран към резултатите подход. Хората трябва да се чувстват спокойни, че имат възможността да споделят мнението си, дори то да е различно от това на ръководството. Мога да Ви уверя, че в нашето предприятие всеки мнение се изслушва и тогава се взимат решения.

Най-важното за успеха на едно предприятие е ентусиазмът и лоялността на служителите. Повярвайте ми, един човек не може да бъдат задържан да работи, където и да било, само заради доброто заплащане.

Независимо, че за всеки дефиницията за щастие е различна, смятам, че за всички нас е от голямо значение, когато се чувстваме оценени като личности и като професионалисти.

Пожеланието Ви за Новата 2023 г.

Желая на всички 2023 г. да донесе повече здраве и късмет. Нека се радваме на много лични и професионални успехи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай