Инвеститори разпродават акции от Япония до САЩ

Инвеститори разпродават акции от Япония до САЩ | StandartNews.com

Вдигането на лихвите от Федералния резерв ще задълбочи кризата в Китай

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Да вдигне или да не вдигне лихвите? Това е въпросът. Федералният резерв е изправен пред изключително трудна дилема. От чисто американска гледна точка, безспорно е дошло време за първо увеличение на основната лихва в САЩ от почти 10 години насам. Икономиката расте стабилно, а в петък стана ясно, че безработицата в САЩ е спаднала до 5,1% - ниво, което за последно е било актуално през април 2008 г. и което е много близо до границата, която Федералният резерв счита за пълна заетост в икономиката. Определено е трудно да се каже, че икономиката на САЩ е икономика, която продължава да се нуждае от нулеви лихви, напротив. От глобална гледна точка обаче увеличение на лихвите в най-голямата световна икономика точно сега изглежда като да наливаш масло в огъня. В т.нар. нововъзникващи икономики от Китай и целия азиатски регион до Бразилия се натрупват все повече буреносни облаци над икономиките и евентуално увеличение на лихвите в САЩ след броени дни може да се окаже фатално. Защо? И в момента валутите на тези страни се обезценяват главоломно до исторически ниски стойности, инвеститорите бягат от техните капиталови пазари, от техните държавни облигации, от реалната икономика. Евентуалното увеличение на лихвите в САЩ още повече ще задълбочи тези процеси, тъй като инвеститорите още по-активно ще насочват парите си към САЩ.

Нововъзникващите икономики имат много важно значение за глобалната икономика, като именно те бяха двигателят на глобалното икономическо възстановяване след кризата от 2008-2009 г. Тежка и трайна криза при тях много скоро ще се прехвърли и върху развитите икономики, включително САЩ, което усложнява уравнението, което трябва да реши Федералният резерв в средата на този месец. Напрежението на пазарите, което на моменти достигна панически характеристики, започна със спукването на балона на китайските акции и последвалата неколкократна девалвация на китайския юан от страна на китайските власти, които все повече изглеждат в безизходица и шокират пазарите с непремерени и безпрецедентни мерки. Това почти накара инвеститорите да мислят, че комунистическото управление на Китай е свършило работата на Федералния резерв в САЩ в посока охлаждане на икономиката и почти сигурното увеличение на лихвите през септември ще бъде отложено. За това призовават и от МВФ, и от Г-20, защото смятат ситуацията в глобален план като взривоопасна.

По последни данни между 30% и 40% е шансът затягането на монетарната политика да започне още този месец. И въпреки това инвеститорите продължават да разпродават акциите си от Япония до САЩ, защото са убедени, че така или иначе този момент наближава.

Акциите в САЩ преживяха втората си най-тежка седмица за 2015 г. (спад от 3,0-3,5% ), след като в петък данните за заетостта засилиха разпродажбите. В Япония бенчмарк индексът Nikkei изтри 4,2% от стойността си, което е най-лошата седмица за японския капиталов пазар от април миналата година. Ситуацията не беше по-различна нито в Европа, нито където и да било другаде сред големите фондови борси.

Петролът продължава да се възстановява, поскъпвайки за втора поредна седмица, като движението нагоре изглежда лимитирано и прилича на чисто техническа корекция на силния спад на цената, който започна с ядрената сделка с Иран и продължи с китайската болест, която обхвана пазарите.

Златото естествено реализира умерени загуби заедно с поскъпването на щатския долар, но в крайна сметка търговията с ценния метал остава в много тесни граници в рамките на негативния вече няколкогодишен тренд.

За разлика от глобалните тенденции Българска фондова борса изпрати една спокойна седмица, в която борсовият оборот остана нисък, а борсовите индекси не реализираха някакво отчетливо изменение. Въпреки доброто развитие на немалко от публичните компании през първото полугодие, както и като цяло позитивните тенденции в икономиката, инвеститорите продължават да бъдат пасивни. Както по време на бума на световните капиталови пазари в последните години, така и в момента, когато напрежение е обзело глобалните инвеститори, на родния капиталов пазар продължава да не се случва нещо особено.

Новината от седмицата е промяната в базата за изчисляване на водещия борсов индекс SOFIX. Част от лицето на българския капиталов пазар става инфраструктурната компания "Трейс груп холд", която замества финансовия холдинг "Еврохолд България".

Другото важно събитие от седмицата беше отказът на централната банка да даде зелена светлина на сделката за придобиването на "Токуда банк" от страна на публичния холдинг "Доверие обединен холдинг" посредством негово дъщерно дружество. От краткото съобщение на БНБ не станаха ясни конкретните причини за стопирането на сключената през май сделка. Бившият приватизационен фонд "Доверие" изгуби над 6% от борсовата си оценка, след като инвеститорите останаха разочаровани от неуспешното придобиване на банковата институция, което щеше да разшири бизнес портфолиото на холдинга, разширявайки потенциала му за развитие в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай