Инвестират в стари складове

Инвестират в стари складове | StandartNews.com

Строят жилищни сгради върху срутени производствени бази

Градоустройственият план на София ги превръща в райони за забавление

Част от зоните, които са били на края на града през миналия век вече попадат в сърцето на жилищни райони, дори в центъра на града. Затова поредица от локации, на които сме свикнали да виждаме ограждения и да асоциираме с тежки разтоварителни работи, ще намерят своя нов облик в близките години. Новите градоустройствени планове насърчават промяната, а инвеститорите виждат в това възможност за реализация на интересни концепции. Тази нова ситуация се отразява на самия индустриален сектор, но често и на жилищния сегмент, предоставяйки неочаквани нови възможности за развитие на модерни проекти. Според статистиката, броят на логистичните и производствени зони в близост до ключови пътни артерии трайно нараства през изминалите години. Докато във вътрешността на градовете се следва тенденция на облагородяване - изграждат се не само сгради, но и все по-богата обкръжаваща ги среда.

Добър пример за новата тенденция наблюдаваме в столичния квартал Изгрев. В района между Борисова гради, Ловен парк и спортния комплекс Диана започва изграждането на няколко мащабни жилищни проекта, които до две години ще променят изцяло визията на тази локация. От строително-инвестиционната компания BLD Homes разказват за решението си да изградят елитна жилищна сграда върху старите срутени производствени бази.

"Този район има редица безспорни предимства, които го правят много по-подходящ за живеене, отколкото за какъвто и да е вид промишленост. Намира се между вече съществуваща зона за живеене и две обширни, свързани едно с друго паркови пространства, при това в рамките на един квартал. В допълнение има положителен имидж сред софиянци, разполага с добри комуникации и бърз достъп до центъра, може да предостави високо качество на живот", разказва Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD Homes.

Не случайно и градоустройственият план на София предвижда превръщане на близките, все още използвани за складове, парцели в паркове и зони за отдих и забавление.

Вложенията крият и много рискове

Тенденцията за инвестиции в стари индустриални зони е факт, но експертите, които се занимават професионално с управление на строително-инвестиционни проекти предупреждават и за някои рискове. Според инж. Димитър Недев, управител на Корект Проект - компания, менажираща процесите на проектиране и строителство, тенденцията е устойчива и старите логистични и производствени бази все по-често са обект на интерес. Част от предприемачите решават да разширят или реновират съществуващите бази, докато други използват парцела, за да стартират напълно нов проект, но и в двата случая по-неопитните в строителството инвеститори се изправят пред поредица от неочаквани проблеми.

"Не са редки случаите, в които липсата на правилна преценка още на етапа на инвестиционното намерение е предпоставка за оскъпяване, забавяне или дори невъзможност да се осъществи даден проект във варианта, в който е планиран в началото", казва инж. Димитър Недев. "Имали сме немалко клиенти, купили на пръв поглед подходящ за своята сграда терен. След проучване обаче се оказва, че през него преминава подземна инфраструктура, чието съществуване не е отразено в документите. Това води до съществена промяна в първоначалните планове на предприемачите - времева и финансова", допълва Недев.

Според Димитър Савов подобна трудност са срещнали и от BLD Homes при стартирането на ALBA Apartments. "Когато започнахме проекта, се оказа, че има огромни количества бетон, които трябваше да бъдат премахнати. Всеки строител трябва да "предвиди непредвидимото", ако не иска да закъснее с първоначалния си план - нещо, което би навредило на имиджа на компанията пред потенциалните купувачи", казва той. "Действително, когато строителството не започва върху напълно нов терен, на т.нар. "гола поляна", а става дума за площ в средата на града с друго предназначение в миналото, скритите проблеми са неминуеми. За щастие, с добро планиране и благодарение на богатия си опит, успяхме да се справим в срок и ще успеем да завършим ALBA Apartments през септември 2017 г", допълва Савов.

Старите производствени зони да бъдат облагородени и да се превърнат в нови модерни зони е една изключително позитивна перспектива - както за подобряване на условията в градската среда, така и за по-ефективно функциониране на индустриите. Експертите в бранша обаче смятат, че за целта трябва да се вземат предвид всички възможни рискове. "Само внимателният подход ще гарантира успех на инвестиционните намерения", заключват те.

Какво да очакваме от индустриалните зони?

Плюсове
- Атрактивни градски локации
- Всички необходими комуникации (ток, вода, пр.)
- Свързани с ключови пътни артерии

Минуси
- Скрити, неотразени в плановете комуникации
- Инвестиция на време и средства за разрушаване на съществуващите конструкции и съоръжения
- Труден за прогнозиране обем на предварителна работа по разчистване на терена

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай