Имотният пазар у нас гори. Причината

Всички търсят жилища заради пандемията

Имотният пазар у нас гори. Причината | StandartNews.com

Хората търсят усилено имоти заради COVID-19 кризата. Търсят се по-големи жилища и къщи до големите градове, така че пазарът леко прегря. Той е доста активен, но все още не е рисков. От друга страна имаме и нулеви лихви по депозитите и по-висока инфлация, което също е стимул хората да искат да инвестират в недвижимо имущество. Това заяви председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев, цитиран от БНР.

"8 до 10 на сто е ръстът на цените на имоти в големите градове, защото скочиха и цените на строителните материали. За момента и хората, и бизнесът, които теглят кредити, и от друга страна и банките, продължават да са разумни и да не правят грешни стъпки", каза още Тошев.

"В момента се увеличава процентът на хората, които искат да запазят своите спестявания, заради пандемията", коментира и председателят на Националното сдружение на недвижимите имоти Добромир Ганев. Той обясни, че въпреки инфлацията, хората влагат парите си в жилища.

Двамата експерти поясниха, че икономическите показатели на България са много добри, като доходи и ръст на средната работна заплата.

От Европейската централна банка посочиха тази седмица, че централните банки трябва да обърнат повече внимание на цените на жилищата, както от гледна точка на ценова стабилност, така и от гледна точка на финансовата стабилност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай