Неделя,

Имаме нови милионери. Ето от какво забогатяха

От: Стандарт -
641
Имаме нови милионери. Ето от какво забогатяха
A
A
A

Шест нови депозита за над 1 млн. лева на земеделски производители са открити през второто тримесечие на тази година. Това сочат данни на Българската народна банка (БНБ).Според тях през първите три месеца на тази година влоговете в сектор селско стопанство са били общо 180, а през второто тримесечие са вече 186. Общата сума, на която възлизат депозитите на стойност 1 млн. лева, е 444,8 млн. лева, което е с близо 30 млн. лева повече спрямо предходното тримесечие.

Една от причините за нарастване на броя на милионните депозити е драстичното поскъпване на основните хранителни суровини, пише Блиц.

На Софийската стокова борса котировките през седмицата са предимно от страна на купувачите. Хлебна пшеница се търси в големи количества на сравнително високата цена от 425 лв./тон, продавачите пък искат 550 лв./тон без ДДС.Фуражната пшеница варира от 380 до 390 лв./тон търсене, фуражен ечемик се купува за 310 лв./тон, царевица е по 320 лв./тон. Маслодайният слънчоглед също е с високи цени – 890-900 лв./тон „купува“, а котировки „продава“ липсват. Пшеницата в САЩ пък поскъпва с 4 долара до 309 долара за тон, тази във Франция също скача с 4 евро до 265 евро/тон, а цените в Украйна и в Русия са подобни – плюс 2 долара за първата и плюс 5 долара за втората, до близките 302 и 303 долара за тон. 

От данните на БНБ става ясно, че броят на сметките с вложения в банки на селскостопанския сектор се увеличават от 23 961 на 24 423. От статистиката става ясно, че увеличение има и при депозитите на стойност между 100 хил. и 200 хил. лева, за сметка на лек спад на по-едрите вложения, които са в рамките на от 200 хил. до 500 хил. лв.Вероятно причината за намалението на по-едрите депозити е заради таксите, които вече начисляват банките върху суми над 400 хил. лева, обясниха финансови експерти. Въпреки това растат най-едрите депозити, тъй като явно засега бизнесът се въздържа от инвестиции и предпочита парите да им стоят в банката въпреки таксите, които взимат финансовите институции.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com