Икономиката ще расте с над 2,1% на година

Чуждите инвестиции в страната ще скочат с 33%

Икономиката ще расте с над 2,1% на година | StandartNews.com

Истанбул. Средно с 2,1% ще расте икономиката на България през следващите няколко години. Това гласят прогнози на УниКредит, представени вчера в рамките на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, която се повежда в Истанбул, Турция. Според анализа на банката в периода 2013-2015 г. Брутният вътрешен продукт на България ще постига среден годишен ръст от 2,1%. В периода 2016-2020 г. ситуацията ще се подобри и икономическият ръст ще се засили, като очакванията на УниКредит са за среден годишен растеж в размер на 3,4%.

ЕБВР обаче понижи прогнозата си за растеж на България до 1% през тази година и 2,5% през 2014 г. Януарската прогноза на ЕБВР беше за 1,9% ръст на БВП през 2013 г.
"Въпреки кризата, потенциалът в Централна и Източна Европа е огромен. Подобряването на икономиката ще се движи от необходимостта от подобряване на регионалната инфраструктура и институционалната среда", коментира Джани Папа, директор на УниКредит за Централна и Източна Европа. От банката прогнозират, че през настоящата 2013 г. у нас ще се влеят 1,6 млрд. евро преки чужди инвестиции, което е ръст с 33% спрямо 2012 г. Тогава преките чуждестранни инвестиции достигнаха 1,2 млрд. евро. Въпреки позитивните прогнози, страната ни заема едно от последните места в Централна и Източна Европа по качество на инфраструктурата, пише в анализа. Ефективността на институциите като цяло е доста ниско оценена във всички страни от ЦИЕ. Това може да бъде

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай