ИКЕА с нова хитрина

Залага на ниските цени, добрата закуска и бързия интернет

ИКЕА с нова хитрина | StandartNews.com


София. Досега в ИКЕА човек можеше да обзаведе апартамента си, а докато прави избора си, можеше и да похапне прословутите кюфтенца в ресторантите на компанията. Занапред обаче името на шведската фирма ще се свързва и с верига хотели, тъй като синьо-жълтата марка е решила да се захване със задоволяването на всички нужди на средната класа.


Мебелният гигант се хвърля в хотелиерския бизнес в Европа, като ще инвестира в това начинание около милиард евро, съобщи неотдавна изданието „Свенска Дагбладет”. „От известно време търсим подходящи сгради в цяла Европа, а след няколко седмици ще обявим къде точно ще отвори врати  първият ни хотел”, каза за изданието ръководителят на амбициозния проект Харалд Мюлер. През 2013 г. ИКЕА ще отвори поне 100 хотела в Германия, Белгия, Великобритания, Холандия и балтийските републики, уточни „Свенска Дагбладет”. Според източници на френския в. „Фигаро” това ще стане първо в Германия.


Най-изненадващото в проекта е, че хотелските стаи няма да бъдат обзаведени с популярните по целия свят мебели. Брандът ИКЕА няма да бъде на сградите, тъй като те ще бъдат менажирани от други хотелски вериги по името Улито. Целта на ИКЕА е нейните хотели да бъдат функционални, евтини и да се намират в централната част на градовете. „Идеята ни е да се отървем от всичко излишно като хотелските ресторанти например. Ще заложим на добрата закуска, бързия интернет, доброто посрещане и отпадането на всякакви формалности при напускането на стаята”, добави Харалд.
Всъщност ИКЕА копира стратегията си от нискобюджетните авиокомпании. Стремежът й е да се превърне в мултинационален начин на живот, при който рисковете от провал са сведени до минимум. „ИКЕА можеше да сложи името си и върху хотелската верига, но трябваше да се наложи и да я менажира. Това обаче е нещо, в което компанията няма опит. Така че франчайзингът е най-доброто решение”, смята пи ар специалистът Кристиан де Берг. 

ИКЕА е създадена през 1943 г. в Швеция от Ингвар Кампрад, когато самият тай е на 17 години. Името й е съкращение от първите букви на името на основателя и първите букви на двете села, вкоито е живял - Елмтарюд и Агунарюд. 69 години по-късно фирмата се е утвърдила като гигант в обзавеждането. Представена е в 41 държави, сред които САЩ и Китай, като се очаква да стъпи и в Индия. ИКЕА е истински пример за глобализация със своите магазини, които предлагат едни и същи стоки с трудни за произнасяне имена, но с практичен дизайн и прилични цени.

С времето компанията се специализира и в ресторантьорството, като в своите заведения предлага уникално меню. С марката ИКЕА вече се предлагат и електроуреди, както и техника за кухнята и хола. Миналата година компанията реализира оборот от 24,7 милиарда евро, а в началото на годината, когато продаде името си на Интер Икеа системс, бе оценена на 9 милиарда евро. Експерти смятат, че бъдещето на ИКЕА е след обзавеждането да започне да продава и подходящите за него домове. Концепцията съществува вече в скандинавдските държави, Великобритания и Германия, известна като „да живееш хитро”.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Цецо
Коментирай