И храните без ДДС като хазарта поиска министър

Турският домат е по-евтин заради по-ниската ставка на данъка

И храните без ДДС като хазарта поиска министър | StandartNews.com

София

Не приемам, че хазартът може да е освободен от ДДС, а  храните – не, това заяви тази сутрин по бТВ земеделският министър Валери Цветанов.

Намаляването на ДДС върху храните ще повлияе сериозно както върху цените им, а това е важно за гражданите, така ще е добре и за производителите. Цветанов даде пример с други европейски държави, където има различни ставки за хранителните продукти, в Австрия ДДС е 20%, но за храните е 10, в Белгия цифрите са съответно 21 и 6, в Кипър 15 и 5 и в Чехия 19 и 9. С други думи в голяма част от европейските страни данък добавена стойност за хранителните продукти е много- по нисък. Турските домати например също са по-евтини от българските, защото Турция намали ДДС от 18 на 8 за храните, обясни Цветанов. По думите му трябва да се промени и системата за национални доплащания в животновъдството, защото иначе го поставяме на риск.

В рибовъдния сектор има войни, които ако не спрат можем да загубим пари от ЕС, стана ясно още от думите на земеделския министър. Трябва да усвоим 83 милиона евро от ЕС, които заедно с националното доплащане стават 103 милиона в сектора. Министърът тръгвал на обиколка по Черноморието, за да се определи къде ще са рибарските пристанища , където ще влязат много пари за изграждането на борси, хладилници и т.н.

Цветанов каза още че е умерен оптимист за размразяването на парите по САПАРД, както и за намаляване на ставката по ДДС за храните.

АСН

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай