Google става Alphabet

Google става Alphabet  | StandartNews.com

Изненадващо преструктуриране обяви Google, съобщиха световните агенции. Създава се холдингът Alphabet Inc., който ще обединява всички поделения на търсачката, включително Google, YouTube и Android. Инвеститорите веднага приветстваха промяната, като акциите скочиха със 7% в паралелната търговия след затварянето на борсите. Мярката, която медиите представят и като смяна на името на Google, цели събирането на множеството поделения в една структура, като в същото време се отдели основния бизнес с търсачката и рекламата в интернет от авангардни начинания като безпилотните автомобили.
"Те осъзнават, че се оказаха с плетеница от начинания в ръцете си и може би е по-добре да въведат малко повече ред и да стане по-ясно кои носят печалбите, кои са научни проекти и кои - дългосрочни инициативи", коментира Роджър Кей, анализатор в Endpoint Technologies Associates.

Новата структура наподобява организацията на General Electric - с една централа, в която се концентрират по-широките дейности, например финансите, и самостоятелни бизнес единици, фокусирани върху специфични области. Съгласно новата корпоративна структура, обединението Google ще обхване основната търсачка, както и Google Maps и YouTube. При ребрандирането ще се запази и Android. Alphabet ще се фокусира върху съвременни научни разработки като "умните" контактни лещи, отчитащи нивата на глюкозата в сълзите и подобряването на човешкото здраве, цел на друга фирма в групата - Calico.
До края на годината Alphabet Inc. ще смени Google като публична компания и всички акции автоматично ще бъдат обърнати в същия брой акции на новия холдинг със същите права.

Съоснователят на Google Лари Пейдж съобщи, че ще бъде създадена по-опростена структура за групата от разнообразни видове бизнес. "Тази нова структура ще ни позволи да запазим фокуса си върху извънредно големите възможности, които имаме в Google. Нашата компания работи добре днес, но ние мислим, че можем да я направим ясна и по-отговорна. Целта е компаниите в Alphabet да имат независимост и да развиват техни собствени търговски марки", написа той в блога си. Пейдж става изпълнителен директор на Alphabet, а старшият му вицепрезидент Сундар Пичай ще заеме същия пост в Google.

Другият съосновател на Google Сергей Брин ще бъде председател на борда на директорите на Alphabet, а президентът на Google Ерик Шмит - президент на холдинга с ръководни функции. Зад промяната личи почеркът на Рут Порат, която пристигна от банка Morgan Stanley и стана главен финансист на Google през март и няколко пъти изтъкна, че ще работи за това разходите на компанията да бъдат държани под контрол. Тя става главен финансист на Alphabet и Google.
За създадената през 1998 г. Google сега работят 40 000 души по целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай