Голяма изненада! Какво става с елколите втора ръка

Свързана е с цената им

Голяма изненада! Какво става с елколите втора ръка | StandartNews.com

Съобщиха с много сериозна промяна на автопазара, която е и донякъде изненадваща.

Статистиката показва, че цените на старите електрически автомобили падат по-бързо и по-осезаемо, отколкото автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Една от основните причини е намалението на цените на новите Tesla.

Тази тенденция е регистрирана от анализаторите на автомобилната изследователска компания iSeeCars.

В доклада си за юни 2023 г. те отбелязват, че цените на употребяваните електрически превозни средства са паднали с почти 30% на годишна база.

Ако спадът на цените беше фиксиран на 8.8% през януари и 16.8% през март, той се ускори до 29,5% през юни. За да получат обективни резултати, експертите анализират сделки с повече от 1.8 милиона автомобила на възраст от една до пет години за периода от юни 2022 г.

„Преди година цените на употребяваните електрически автомобили растяха по-бързо, отколкото на обикновен автомобил.

Цените на електрическите автомобили в момента падат почти 10 пъти по-бързо, отколкото на класическите автомобили, което отразява ясна промяна в търсенето и предлагането на електромобили" , - подчертава изпълнителният анализатор на iSeeCars, Карл Брауер, в коментар към доклада.

Докато цената на електрическите автомобили бързо намалява, общият пазар на стари коли с ДВГ се стабилизира. След спад на цените от 2.9% през май и 3.6% през април, общите цени на превозните средства с двигатели с вътрешно горене са намалели на половингодишна база бележи спад само с 1.2%.

Спадът в цените на употребяваните електрически автомобили се дължи на факта, че Tesla, за да увеличи обема на продажбите, започна масово да намалява цените на своите автомобили Model 3 и Model Y. Тъй като цените на новите модели паднаха, стойността на употребяваните електрически автомобили също започна рязко да намалява, пише Ауто Блиц..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай