Глобиха Майкрософт със 187 000 лева за нелоялна конкуренция

Глобиха Майкрософт със 187 000 лева за нелоялна конкуренция | StandartNews.com

Санкцията е 2% от нетните приходи от продажби на софтуерната компания

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция на "Майкрософт България" ЕООД заради нелоялна конкуренция. Санкцията е в размер на 187 000 лв. и представлява 2% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2012 г., съобщават от КЗК. Производството е образувано по искане на "БиЕмДжи" ООД, дистрибутор на софтуер за България с изградена дилърска мрежа на територията на цялата страна.

Проучването на КЗК установило, че "Майкрософт България" е публикувало съобщение, което е създало погрешна представа у адресатите, че "БиЕмДжи" вече не би могъл да изпълнява извършваните до момента от него услуги, свързани с предлагане на продуктите на "Майкрософт". В резултат на това редица клиенти на "БиЕмДжи" изпращат писма до дружеството, с които посочват, че прекратяват търговските си отношения с него.

КЗК обаче установява, че наистина "Майкрософт България" преустановява търговските си отношения с "БиЕмДжи", изразяващи се в сключване на дистрибуторски договори за лицензионните програми от вида Volume Licensing и за ОЕМ партньор. Но наличието на прекратени договорни отношения между страните не води до отнемане правото на "БиЕмДжи" ООД да предлага продукти с лицензи от вида Volume Licensing. "БиЕмДжи" може да придобива продукти с този лиценз от всеки оторизиран дистрибутор на "Майкрософт" - факт, който "Майкрософт България" не отрича, посочват от комисията. От КЗК считат, че поведението на "Майкрософт България" е недобросъвестно и е породило неблагоприятни последици за "БиЕмДжи" като едностранно прекратяване на договори с някои от неговите клиенти, с част от които са имали дългогодишни търговски отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай