Глоба за фалшив баркод

Глоба за фалшив баркод | StandartNews.com

София. Глоба за фирмите, които използват фалшив баркод, искат от Българската търговско-промишлена палата. Оттам настояват санкцията да бъде включена в обсъжданите в парламента промени на Закона за защита на потребителите.

Уникалните идентификационни кодове на стоките се купуват от производителите и съдържат много информация за потребителите, се казва в становището на палатата. В момента обаче има практика да се употребяват чужди баркодове или такива с изтекла давност, която е в ущърб на потребителите. Други нарушители пък директно генерират баркод, който обаче не е легитимен и не съдържа никаква информация.

Тези нарушения в момента не се наказват от българското законодателство, казват от БТПП и настояват обявяване на използването на чужд баркод за нелоялна търговска практика. Предлага се още да се създаде възможност ощетените фирми да могат да се жалват в съда и в Комисията за защита на конкуренцията за откраднат баркод. Компаниите да могат да претендират и за обезщетение за пропуснати ползи, искат още от палатата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай