Германия ни взима ковид европарите, дава ги на Украйна

ЕС ще обсъди дали да изтегли нов общ заем заради руската инвазия в Украйна

Германия ни взима ковид европарите, дава ги на Украйна | StandartNews.com

Пари от фонда за възстановяване на Европейския съюз, който беше създаден, за да помогне на блока да се възстанови след пандемията от КОВИД-19, биха могли да бъдат пренасочени в контекста на войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирайки германския министър на финансите Кристиан Линднер.

"Предвид променената ситуация съм открит към приоритизиране на наличните средства", заяви Линднер пред вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг". Министърът, който е начело на пробизнес настроената Свободна демократическа партия (СВДП), добави, че са необходими "инвестиции в инфраструктура, енергетика и конкурентоспособност, а не още държавно потребление и отложени реформи". "Нямаме нужда от нови общи фондове с общи дългове", посочи той, цитиран от Франс прес.

В безпрецедентен ход за предотвратяване на икономическа фрагментация заради пандемията през 2020 г. страните от ЕС се договориха заедно да вземат назаем 800 милиарда евро, които да бъдат похарчени за преустройване на икономиките им така, че да бъдат по-екологични и цифровизирани. След няколко седмици ЕС ще обсъди дали е необходимо да изтегли нов общ заем в отговор на предизвикателствата, създадени от руската инвазия в Украйна, съобщи във вторник еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Франция е начело на призиви за изтеглянето на нов заем, а Германия, Нидерландия, Австрия и други страни се противопоставят на поемането на нов дълг, твърдейки, че все още е рано да се каже какви ще бъдат икономическите последици от войната в Украйна и посочвайки, че досега от фонда са били отпуснати само 74 милиарда евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай