Газът тръгна надолу. Каква е връзката с войната?

Ще усетим ли и ние по-ниската цена

Газът тръгна надолу. Каква е връзката с войната? | StandartNews.com

При първите знаци за намаляване на военното напрежение около Украйна газът тръгна надолу.

След като в понеделник цените на мартенските фючърси за газ в Европа скочиха над 1000 долара за хиляда кубически метра, днес те паднаха под 800 долара, сочат данни на лондонската борса ICE, предаде РИА Новости.

Стойността им падна още със старта на търговията: при откриването на борсата цената беше $926 и през първия час не се задържа дълго над $940, след което ускори темпа на спад.

В 19:52 московско време котировката за момент падна до 798,7 долара, което е с повече от 16 процента по-ниско от предишната цена -  943,7 долара.

Спадът ускори темпото си на фона на разсейването на геополитическото напрежение.

Фючърсите за газ започнаха да поскъпват значително миналото лято: до края на август цената им нарасна от $250-300 до $600 за хиляда кубически метра, през октомври за първи път надхвърли $1000, а на 21 декември достигна исторически връх от $2190. След това последва известно отдръпване, но цените остават постоянно високи, което не е наблюдавано в цялата история на функционирането на газовите хъбове в Европа.

Експертите обясняват това с празните европейските подземни хранилища, ограниченото предлагане от основните доставчици и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Властите на европейските страни многократно обвиняваха Русия, че е провокирала енергийната криза. Но Владимир Путин нарече тези изявления глупости. Той припомни, че е предлагал на Брюксел да остави дългосрочни договори за доставка на суровини, но Европейската комисия настоя за пазарно ценообразуване, което в крайна сметка доведе до криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай