Събота,

“Фолксваген” вече не е номер 1 в Европа

От: Владислав КОЛЕВ -
3008
“Фолксваген” вече не е номер 1 в Европа
A
A
A
  • Групата загуби лидерството на пазара, но акцентира върху електрическите автомобили

 

На 26 февруари 1936 г. по нареждане на Хитлер в Германия започва производството на леките коли Фолксваген /Volkswagen, VW (буквален превод - "кола на народа"/. Историята на концерна "Фолксваген" започва през есента на 1933 г. в една от залите на хотел "Кайзерхоф" (Kaiserhof) в Берлин. Събеседниците са трима: Адолф Хитлер, Якоб Верлин (Jacob Werlin), представител на Даймлер Бенц, и Фердинанд Порше. На 17 януари 1934 г. Фердинанд Порше изпраща чертежите на прототипа на народния автомобил, създаден на базата на разработения по-рано Porsche Typ 60, в Райхсканцеларията (правителството) на Германия. Историците и биографите на Порше са единодушни, че  дори той да беше създал само този автомобил, името му щеше да бъде на почетно място в историята на автомобилната индустрия.

Производител номер едно в света

Седалището на "Фолксваген" се намира във Волфсбург. Основният пазар на концерна е Китай, който генерира 40% от продажбите и приходите. Десетки години германската марка е производител номер едно на леки автомобили в света, а легендарният модел Golf печели класациите.

Тази тотална хегемония обаче бе разклатена през миналата година. Volkswagen вече не е компанията с най-големи продажби в Европа, а Golf не е най-продаваният модел, показват данните на АСЕА и JATO Dynamics за края за 2021 година. Няколко фактора и най-вече кризата за микрочипове, разместват сериозно позициите на Стария континент.

Какво се случва на пазара

Според данните на JATO за продажбите по модели, номер 1 в Европа в края на миналата година е Peugeot 2008. Volkswagen Golf, който в последните 40 години почти неизменно е лидер на Стария континент, сега не попада дори в Топ 10. Впрочем в това едва ли има особена изненада: германската компания призна, че заради липсата на чипове производството в завода й във Волфсбург е спаднало до най-ниските си нива от... 1958 година насам. Volkswagen губи и първото си място като най-голяма автомобилна група на континента. Пак според данни на АСЕА, групата е продала 134 103 автомобила - при над 239 000 за същия месец на уж кризисната 2020. От този срив се е възползвала групата Stellantis (обединението на Peugeot-Citroen с Fiat-Chrysler), която е пласирала 147 808 автомобила. Все пак за десетте месеца на 2021 VW си остава номер едно с близо 290 000 автомобила аванс. Третата позиция е за групата Renault.

Кои марки са под шапката на "Фолксваген"

Макар че много се говори за самия Volkswagen, не за всеки е известно, че консорциумът не произвежда само тази марка. VW притежава редица други компании за превозни средства - от нисък до висок клас и от автомобили, през мотоциклети, та до камиони, ТИР-ове и дори кораби.

Чешката компания Skoda е създадена през далечната 1895 година и е една от най-старите марки в света. VW я купува през 1991 г. Произвеждат се 26 модела, чийто пазари са най-вече Индия, Китай и Източна Европа (да, тук влиза и България). В последните години делът на Skoda в групата е около 4% с продажбата на близо милион автомобили на стойност близо 1,2 млрд. евро.

Ще се учудите колко отдавна Audi не е независима компания. VW я придобива през 1964 г. от Daimler-Benz. В момента под тази марка се произвеждат 61 модела автомобили.

Bentley е базирана в Англия и произвежда автомобили по поръчка с начална цена от над 162 хил. евро. Собственост е на Volkswagen от 1998 година. Скромните 11 хил. автомобила годишно носят на групата около 2 млрд. евро печалба и представляват дял от 5,5%.

Легендарната спортна марка Bugatti е купена от групата на Volkswagen през същата година като Bentley - 1998 г. Флагманът Chiron е най-бързата луксозна спортна кола, достатъчно е само да споменем мощността от 1500 к.с. Производството се ограничава до едва няколко бройки годишно, но пък какви...

Lamborghini е собственост на Audi от 1998 г. и заедно двете марки минават под шапката на VW. Скромното производство от 3000 автомобила годишно вкарва печалбата в дела на Audi, така че няма как да кажем колко допринася в групата на Volkswagen. Но средната цена за едно Lamborghini е около 170 хил. евро.

Porsche е добре познат бранд и е сред най-успешните производители на спортни автомобили. Беше придобит от VW през 2012 година.

SEAT е 60-годишен испански автопроизводител, а Volkswagen го купува още през 1986 г. Компанията продава над 400 000 автомобила годишно, предимно в Европа. В групата влизат и камионите MAN, марката Scania, автобусите Neoplan.Тук са и мотоциклетите Ducatti.

ID.4 е най-продаваният изцяло електрически автомобил в Европа

ID.4  се превърна в първото превознo средство от този клас, което оглавява европейските класации за продажби на изцяло електрически автомобили. Така беше ситуацията поне за миналата година. Силните продажби на ID.4 и ID.3 помагат на VW да увеличи своя дял на европейския пазар на електромобили до 34%.

Успехът на ID.4 подчерта преминаването на пазара към следващата фаза от трансформацията на индустрията към електрическата мобилност, изтъква Фелипе Муньос, анализатор в JATO Dynamics. Именно SUV моделите са двигателят на растежа на продажбите/печалбата през последните 10 години. Без SUV моделите, електромобилите биха продължили да представляват нишов сегмент", добавя той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички