“Фолксваген” вече не е номер 1 в Европа

Групата загуби лидерството на пазара, но акцентира върху електрическите автомобили

“Фолксваген” вече не е номер 1 в Европа | StandartNews.com
  • Групата загуби лидерството на пазара, но акцентира върху електрическите автомобили

 

На 26 февруари 1936 г. по нареждане на Хитлер в Германия започва производството на леките коли Фолксваген /Volkswagen, VW (буквален превод - "кола на народа"/. Историята на концерна "Фолксваген" започва през есента на 1933 г. в една от залите на хотел "Кайзерхоф" (Kaiserhof) в Берлин. Събеседниците са трима: Адолф Хитлер, Якоб Верлин (Jacob Werlin), представител на Даймлер Бенц, и Фердинанд Порше. На 17 януари 1934 г. Фердинанд Порше изпраща чертежите на прототипа на народния автомобил, създаден на базата на разработения по-рано Porsche Typ 60, в Райхсканцеларията (правителството) на Германия. Историците и биографите на Порше са единодушни, че  дори той да беше създал само този автомобил, името му щеше да бъде на почетно място в историята на автомобилната индустрия.

Производител номер едно в света

Седалището на "Фолксваген" се намира във Волфсбург. Основният пазар на концерна е Китай, който генерира 40% от продажбите и приходите. Десетки години германската марка е производител номер едно на леки автомобили в света, а легендарният модел Golf печели класациите.

Тази тотална хегемония обаче бе разклатена през миналата година. Volkswagen вече не е компанията с най-големи продажби в Европа, а Golf не е най-продаваният модел, показват данните на АСЕА и JATO Dynamics за края за 2021 година. Няколко фактора и най-вече кризата за микрочипове, разместват сериозно позициите на Стария континент.

Какво се случва на пазара

Според данните на JATO за продажбите по модели, номер 1 в Европа в края на миналата година е Peugeot 2008. Volkswagen Golf, който в последните 40 години почти неизменно е лидер на Стария континент, сега не попада дори в Топ 10. Впрочем в това едва ли има особена изненада: германската компания призна, че заради липсата на чипове производството в завода й във Волфсбург е спаднало до най-ниските си нива от... 1958 година насам. Volkswagen губи и първото си място като най-голяма автомобилна група на континента. Пак според данни на АСЕА, групата е продала 134 103 автомобила - при над 239 000 за същия месец на уж кризисната 2020. От този срив се е възползвала групата Stellantis (обединението на Peugeot-Citroen с Fiat-Chrysler), която е пласирала 147 808 автомобила. Все пак за десетте месеца на 2021 VW си остава номер едно с близо 290 000 автомобила аванс. Третата позиция е за групата Renault.

Кои марки са под шапката на "Фолксваген"

Макар че много се говори за самия Volkswagen, не за всеки е известно, че консорциумът не произвежда само тази марка. VW притежава редица други компании за превозни средства - от нисък до висок клас и от автомобили, през мотоциклети, та до камиони, ТИР-ове и дори кораби.

Чешката компания Skoda е създадена през далечната 1895 година и е една от най-старите марки в света. VW я купува през 1991 г. Произвеждат се 26 модела, чийто пазари са най-вече Индия, Китай и Източна Европа (да, тук влиза и България). В последните години делът на Skoda в групата е около 4% с продажбата на близо милион автомобили на стойност близо 1,2 млрд. евро.

Ще се учудите колко отдавна Audi не е независима компания. VW я придобива през 1964 г. от Daimler-Benz. В момента под тази марка се произвеждат 61 модела автомобили.

Bentley е базирана в Англия и произвежда автомобили по поръчка с начална цена от над 162 хил. евро. Собственост е на Volkswagen от 1998 година. Скромните 11 хил. автомобила годишно носят на групата около 2 млрд. евро печалба и представляват дял от 5,5%.

Легендарната спортна марка Bugatti е купена от групата на Volkswagen през същата година като Bentley - 1998 г. Флагманът Chiron е най-бързата луксозна спортна кола, достатъчно е само да споменем мощността от 1500 к.с. Производството се ограничава до едва няколко бройки годишно, но пък какви...

Lamborghini е собственост на Audi от 1998 г. и заедно двете марки минават под шапката на VW. Скромното производство от 3000 автомобила годишно вкарва печалбата в дела на Audi, така че няма как да кажем колко допринася в групата на Volkswagen. Но средната цена за едно Lamborghini е около 170 хил. евро.

Porsche е добре познат бранд и е сред най-успешните производители на спортни автомобили. Беше придобит от VW през 2012 година.

SEAT е 60-годишен испански автопроизводител, а Volkswagen го купува още през 1986 г. Компанията продава над 400 000 автомобила годишно, предимно в Европа. В групата влизат и камионите MAN, марката Scania, автобусите Neoplan.Тук са и мотоциклетите Ducatti.

ID.4 е най-продаваният изцяло електрически автомобил в Европа

ID.4  се превърна в първото превознo средство от този клас, което оглавява европейските класации за продажби на изцяло електрически автомобили. Така беше ситуацията поне за миналата година. Силните продажби на ID.4 и ID.3 помагат на VW да увеличи своя дял на европейския пазар на електромобили до 34%.

Успехът на ID.4 подчерта преминаването на пазара към следващата фаза от трансформацията на индустрията към електрическата мобилност, изтъква Фелипе Муньос, анализатор в JATO Dynamics. Именно SUV моделите са двигателят на растежа на продажбите/печалбата през последните 10 години. Без SUV моделите, електромобилите биха продължили да представляват нишов сегмент", добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай