Финансовият министър чака огромна дупка в хазната, ще стяга колана

Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена, каза Росица Велкова

Финансовият министър чака огромна дупка в хазната, ще стяга колана | StandartNews.com

Служебният министър на финансите Росица Велкова представя данните за състоянието на държавния бюджет и прогноза за ефекта от високите цени на енергията и храните до 2025-та година.

Министерство на финансите очаква по-песимистична междинна тригодишна прогноза.

Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена, каза министърът на финансите.„Приходите са изключително напрегнати, не очакваме преизпълнението им. А за да има актуализация, трябва да има преизпълнение на приходите", обясни още тя.

Има много непредвидени разходи, които служебното правителство ще се наложи да осигурява от преструктуриране на разходи по централен бюджет и от икономии, добави министърът.

За 2023 г. се оформя значителен по размер дефицит от над 11 млрд. лв., което е 6,8% от БВП, каза още тя.

Ако не се променят политиките, ще стигнем до 40% дефицит спрямо БВП, предупреди Велкова.

Ръстът на БВП за 2022 г., който очакваме, е 2,9%. Инфлацията основно е движена от цените на енергоносителите и хранителните стоки, очакваме забавяне на инфлацията заради свиване на потреблението и свиване на потреблението не само в България, а и в ЕС, каза още министърът.

По думите й, в бюджета няма свободни средства за непредвидени разходи, нито има сериозен резерв в заложените капиталови разходи. 

С министерствата и с други ведомства, за които са предвидени капиталови разходи, се водят разговори какви икономи може да бъдат направени.

В заложените 4 млрд лв. капиталови разходи с европейски средства и 1.1 млрд. лв. в общинските бюджети не може да се направи преструктуриране, а от предвидените за пътища в бюджета на Министерството на регионалното развитие 1.2 млрд. лв. едва ли може да се очаква сериозна икономика, обясни министърът. Едва ли е целесъобразно да бъдат преструктурирани и заложените 1.1 млрд. лв. в сектор "Отбрана и сигурност" заради войната в Украйна и бежанския поток, допълни тя. Останалите около 600 млн. лв. от общо заложените в бюджета 8 млрд. лв. за капиталови разходи за годината за разпръснати между 40 разпоредители с бюджетни средства.

Велкова обяви, че през септември се очаква при благоприятни условия държавата да набере нов дълг до размера на разрешения в бюджета както от вътрешния, така и от външния пазар.

Още с встъпването си в длъжност министър Велкова обяви, че министерството ще подготви "базов" бюджет за догодина, който може да бъде изпълнен с политики от следващия кабинет.

По последните официални данни до края на юли в държавната хазна има излишък от 1,5 млрд. лева. Промените в данъчните ставки, които бяха направени с юлската актуализация на тазгодишния бюджет, обаче все още не са дали ефект върху събираемостта. Освен това, по традиция през есента и през последните месеци на годината има по-големи разходи от хазната.

Все още се очаква първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост от Брюксел. Също така пред страната ни стои поемането на нов дълг, както е залегнало във финансовата рамка за настоящата година, с което би трябвало да се покрият предстоящи падежи.

Предварителната макроикономическа прогноза за следващите години е ключов документ, върху който стъпват изчисленията за Бюджета догодина. Това ще е първият анализ, който министерството прави след повишаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка и би трябвало да предостави актуализирани оценки за ефекта от високите цени на енергоносителите и храните.

Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай