Ето кой е най-богатият милениал в Европа

Марк Матешиц е роден през 1990 г. в Австрия

Ето кой е най-богатият милениал в Европа | StandartNews.com

30-годишният австриец Марк Матешиц, чийто баща Дитрих почина в края на октомври на 78 години след дългогодишна битка с рак на панкреаса, току-що стана най-богатият милениал в Европа. Той наследи 49% от многомилиардната империя на Red Bull и пое контрола над два отбора от Формула 1, пише profit.bg.

Според Bloomberg Billionaires Index състоянието на Матешиц вече е 15,8 млрд. долара, което го прави и четвъртият най-богат милениал в света. Той също така е 94-ти в списъка на най-богатите хора в света.

Марк Матешиц, Red Bull и как се превърна в най-богатия милениал в Европа -  Lifestyle.bg

Марк Матешиц е роден през 1990 г. в Австрия, където прекарва и цялата си младост. Той посещава университета в Залцбург, преди да основе през 2018 г. собствена компания за бира и лимонада, произвеждана с вода, добита от един от най-старите естествени водни извори в Австрия.

Интересен факт е, че до дипломирането Матешиц използва моминското име на майка си, Анита Герхардтер. През по-голямата част от живота си той остава анонимен за медиите и все още избягва обществения живот и социалните събития. Сега обаче трудно ще избяга от светлината на прожекторите.

Матешиц е единствен потомък на съоснователя на Red Bull Дитрих Матешиц. Той наследява всичките акции на баща си в компанията, като останалите 51% от акциите се държат от семейството на тайландския бизнесмен Чалео Ювидя- вторият съосновател на Red Bull. Освен това семейството на Йовидя ще упражнява основния контрол върху по-нататъшната съдба на компанията.

В прессъобщение, публикувано след смъртта на баща му, Марк Матешиц обяви, че отсега нататък възнамерява да се съсредоточи единствено върху управлението на наследения си дял в Red Bull.

Red Bull е основана през 1984 г. и за първи път се появява на австрийския пазар през 1987 г. Оттогава марката не само доминира в индустрията на енергийните напитки, но също така се превърна в синоним на много екстремни спортове и широко разбирани забавления. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай