Етерично-маслените култури носят повече пари от зърнопроизводството

Етерично-маслените култури носят повече пари от зърнопроизводството | StandartNews.com

Увеличение на площите, засети с етерично-маслени култури прогнозира Методи Стефанов – директор маркетинг и суровини в „Интермед 1", фирма производител на билогично отгледани етерично-маслени култури и дестилерия за производство на етерични масла от тях. „Доходността от площите, засети с етерично-маслени култури е много по-висока от тази получена от зърнопроизводство и това води до интереса, регистриран в последно време, както и до увеличаване на площите с такива култури.

Миналата година в страната с лавандула имаше засети 40 хил. дка, като тази година ще се увеличат" – коментира Стефанов, който за втора поред година участва в специлизираната борса за семена и посадъчен материал в Добрич. По думите му средно доходът от 1 дка лавандула е 350 лв. при разход за същата площ от 100 лв. Стефанов коментира, че независимо от доброто качество на българските етерични масла, сериозна конкуренция за нашите производители са Турция, където държавата подпомага този вид бизнес с експортни субсидии и опростени административни процедури. Това е сектор, който не е във фокуса на държавата.

„Сред сериозните проблеми е работната ръка. Макар че се въведоха еднодневни трудови договори, фирмите, които обработват големи площи трудно могат да администрират този тип договори, за не говорим, че обикновено наетите по този начин са трайно безработни и често няма контакти с тях работодателят, а етерично-маслените насаждения са култури, които се обработват ръчно" – посочва още Стефанов. Минилата година лавандуловото масло е било изкупувано у нас на цена от 120-130 лв. за килограм средно, като добивът средно от декар е бил 10-15 кг масло, коментира още Стефанов. Той разкри и друг любопитен факт – в последната година-две се отчита завишен интерес към маточината като етерично-маслена култура. Изкупната цена на маслото от нея миналата година е била 3000 лв. за килограм. Средно от декар пък се добива между 800 грама и 1.5 кг масло, каза Стефанов.

Досега в страната има засети 1000 дка с маточина, като според него до края на тази година площите с маточина в страната ще стигнат 3 хил. дка, а до 2017 г. – 7-8 хил. дка. Специалистът препоръчва при покупка стопаните да обръщат внимание на сортовете, които им се предлагат, за да имат гарантрано добри цени при изкупуване на продукцията и препоръчва българските сортове етерични култури. По думите му първоначалната инвестиция в 1 дка насаждения лавандула е около 400 лв., а при маточината инвестицията за такава площ е в размер на 600-700 лв. Той гарантира също, че засята през есента или сега в ранна пролет маточина, гарантирано в края на годината ще се изплати и ще донесе и печалба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай